Suni Deri ve Hakiki Deri Farkı

suni deri hakiki deri farkı

 

Deri kumaş her alanda üreticiler tarafından kullanılan bir kumaş türü olmaktadır. Kullanıcılar tarafından da kullanımı oldukça fazla tercih edilen deri suni deri ve hakiki deri olmak üzere ikiye ayrılmaktadır. Kullanıcılar satın aldıkları ürünlerin suni deri mi hakiki deri mi olduğunu anlamasını sağlayan başlıca farklar şu şekilde sıralanabilmektedir:

  • Gerçek derinin dokusu daha yumuşak olduğu için kolay katlanabilmektedir. Ancak suni deri daha sert bir yapıya sahip olduğunda dolayı katlanabilmesi zordur ve katlandığında katlama izleri belli olmaktadır.
 
  • Gerçek derinin kokusunda hammadde kokusu kokmaya devam eder. Suni deri de ise bu şekilde bir koku hissedilmez. Suni derilerde kumaş ya da tekstil kokusu daha çok hissedilmektedir. 
 
  • Hakiki deriden yapılan ürünler deri formunun izlerini taşır yani her yeri aynı desene sahip değildir ve belirli aralıklarla kalınlığı değişebilmektedir. Suni derilerde ise kusursuz her yeri simetrik ve aynı desen formuna sahiptir. 

 

Suni Deri Nedir?

Gerçek derinin maliyetinin oldukça fazla olması birçok sektörde suni deri kullanımının tercih edilmesini ön plana çıkarmıştır. Hakiki derinin elde edilme aşamasında hayvanlardan yararlanması hayvan hakları konusunda hassas olan insanların ve sektörlerin yapay deriye yönlenmesi de suni deri kullanımının yaygınlaşması beraberinde getirmiştir. Bu durum suni deri nedir, suni ne demek, sentetik deri nedir, vinleks deri nedir? sorularının merak edilmesine ve cevap aranmasına yol açmıştır. 

Suni deri, PVC ve poliüretan ham maddelerinden üretilen bir deri çeşidi olmaktadır. Sentetik veya yapay deri olarak da adlandırılan suni deri, farklı alanlarda üretimde kullanılmaktadır. Hiçbir canlıya zarar vermeden üretilen suni deri sahte deri olmasına rağmen gerçekçi bir görünüm sunmaktadır. Gerçek deriye alternatif olarak üretilen suni deri özellikle ayakkabı ve çanta sektörde fazla tercih edilmektedir. Çevre dostu olması yönüyle birçok müşterinin beğenisini kazanan suni deri ürünleri birbirinden farklı renk ve modelleri ile geniş bir ürün yelpazesine sahip olmaktadır.

Uzun süreli kullanımlarda çatlama yapmaması ile bilinen suni deri kumaş bu özelliği ile kullanıcılarına uzun ömürlü kullanım imkanı sunmaktadır. Yumuşak yapıya sahip olması ile kaliteli görünüm sunan suni deri gerçek deri gibi suya dayanıklı olma özelliği ile de kullanıcılardan tam not almaktadır. Farklı kalınlıklarda üretimi yapılan yapay deri temizlik kısmında da kullanıcıları zorlamayan kolaylıkla temizlenebilen deri türü olmaktadır. Giyim sektöründe oldukça popüler olan suni deri kumaş üzerinde leke oluşumunun oldukça zor olması ile kullanıcıların beğenisini toplamaktadır. 

 

Suni Deri Neden Üretilir?

Gerçek deriye oranla daha uygun fiyatlarla üretim yapmak ve gerçek deriye alternatif olarak çeşitliliği sağlamak için üretilen suni deri, PVC olarak bilinen polivinil klorür ile poliüretan(PU) denilen hammaddelerden üretilmektedir. Suni deri, deri artığı, çuha ve kâğıt benzeri şeyler, pamuklu dokuma, bitkisel lif gibi malzemelerin çeşitli kimyasal işlemlerden geçirilerek inceltilip sonrasında pres yöntemiyle deriye benzer görünüm kazandırılması sonucu üretilmektedir. Bu işlemden sonra üst kaplama olarak poliüretan veya polivinil klorür tercih edilmektedir. 

 

Suni Deri Özellikleri Nelerdir?

Suni deri; giyim, aksesuar, ayakkabı sektörü gibi birçok sektörde tercih edilmesi ile öne çıkmaktadır.

 Sentetik deri olarak da bilinen suni deri, aşınma ve yıpranmalara karşı oldukça sağlam kumaş türü olmaktadır. Hakiki deri kumaşının çoğu özelliklerine sahip olan suni derinin üretiminde hayvanlara zarar verilmemektedir. Gördüğü baskı ve işlemlerden dolayı gerçek deriye benzeyen ürünler içeriğinde bulunan kimyasallardan dolayı yumuşak bir yapıya sahip olmaktadır. 

Dokunulduğunda düzgün ve pürüzsüz bir his uyandıran suni deri, yüzeyindeki sentetik kumaştan dolayı suya dayanıklı olmaktadır. Temizliği oldukça kolay olan suni deri kumaş kesilmelere ve aşınmalara karşı da oldukça dayanıklı kumaş türü olarak bilinmektedir. Hemen hemen her renk ve çeşitte üretilen suni deri kumaşlar yapışkanlı, kalın ve ince olmak üzere ürünün kullanımına göre ayrılmaktadır.

 

Hakiki Deri Nedir?

Hakiki deri, hayvan derisinin tabaklanarak veya çeşitli kimyasal işlemlerden geçirilmesi sonucu oluşan en kaliteli deri türü olarak bilinmektedir. İşlenme yöntemine ve elde edilen hayvanın kürkünün formuna göre farklı özelliklere sahip olan deri türü sert ve oldukça dayanıklı malzeme türü olmaktadır. Giyim, ayakkabı, çanta, mobilya gibi farklı ürünlerin yapımında tercih edilen hakiki deri uzun ömürlü kullanım imkanı sağlaması ile kullanıcılar tarafından tercih edilmektedir. Kendine has bir kokuya sahip olan hakiki deri kullanıcıları kumaşlarda karşılaşılabilen yırtılma, aşınma, form bozulması gibi olumsuzları genellikle yaşamamaktadır. 

 

Hakiki Deri Özellikleri Nelerdir?

Birçok sektörde kullanıcıların memnuniyetini kazanan hakiki deri kumaş nefes alan yapıya sahip olmaktadır. Bu özelliği sayesinde yazın serin kışın sıcak tutan kumaş türü nem oluşumunu da önlemektedir. Oldukça esnek bir dokuya sahip olan deri türü doğal özelliği sayesinde sağlık açısından son derece faydalı olmaktadır. Esnek yapısı sayesinde özellikle ayakkabı sektöründe büyük memnuniyet kazanan hakiki deri, ayakların şeklini alarak kullanıcılara ayak konforu sağlamaktadır. En sağlam deri türü olarak da bilinen deri türü yüzeysel deliklere sahip olması ile hava ve su sirkülasyonunun oluşumuna olanak sağlamaktadır.

 

Gerçek Deri Türleri Nelerdir?

Hakiki deri, hangi hayvandan elde edildiği ve işlem yöntemine göre şu şekilde gruplandırılmaktadır:

 

Türüne Göre

Dana Derisi

Koyun Derisi

Kuzu Derisi

Keçi Derisi

 

İşlenmeden Önceki Ham Haline Göre

Tüm Tanecikli Deri

Üst Yüzeye Yakın Tanecikli Deri

Yarma Deri

Salpa Deri

 

Yüzey İşlemine Göre

Renklendirme Türüne Göre

Anilin Deri

Yarı Anilin Deri

Pigmentli Deri

 

Yüzeye Doku Kazandırma Türüne Göre

Yağlı Deri 

Antik Deri

Nubuk Deri

Süet Deri

 

Hakiki Deri ve Suni Deri Nasıl Anlaşılır?

Gerçek deri ve suni deri birçok sektörde kumaş türü olarak fazla tercih edilmektedir. Deri malzeme üreticilerinin ve kullanıcılarının en çok cevap aradığı soruların başında gerçek deri nasıl anlaşılır? sorusu gelmektedir. Suni deri ve hakiki deri farkı kullanıcılar tarafından bilinmesi gerçek deri ile suni derinin birbirinden kolaylıkla ayrılabilmesini sağlamaktadır. 

Pek çok sektörde kullanılan suni deri ile hakiki deri farkı şu şekilde listelenmektedir.

 
  • Gerçek derinin işleme maliyeti suni deriye göre daha fazla olmaktadır. Bu sebeple gerçek deriden üretilen malzemelerin fiyatları suni deriden üretilen malzemelerin fiyatlarına kıyasla daha yüksek etiket değerlerinde satışa sunulmaktadır. 
  • Hakiki deri hayvan derileri kullanılarak üretildiklerinden kendine has bir kokusu ve pürüzlü bir dokusu bulunmaktadır. Suni deri ise pürüzsüz bir dokuya sahiptir
  • Gerçek deri eğilip büküldüğünde bükülen alanlarda renk değişimi yaşarken Sert ve pürüzsüz yapıya sahip suni deri de renk değişimi görülmemektedir. 
  • Gerçek deri su geçirgen özelliğe sahip olması ile üzerine damlayan suyu emer, suni deri ise su geçirgen olmaması sebebiyle üzerine damlayan su akıp gitmektedir. 
 

Suni Deri mi Gerçek Deri mi Dayanıklı?

Suni deri mi gerçek deri mi dayanıklı? sorusu deri kumaş türünde ürün almak isteyen kullanıcıların en çok cevap aradığı soruların başında gelmektedir. Pek Çok kumaş türüne göre dayanıklı bir yapıya sahip olan suni deri dayanıklılık konusunda gerçek derinin yanında geride kalmaktadır. Gerçek deriye kıyasla dayanıksız olan suni deri yapısı dökülmelere daha yatkın olmaktadır. 

 

Suni ve Hakiki Derinin Doku Olarak Farkı Nedir?

Yumuşak, pürüzlü ve hafif esnek yapıya sahip olan hakiki deri kumaş türü kolay katlanabilmekte ve katlama izi oluşturmamaktadır. Suni deri ise daha sert, pürüzsüz ve yapay bir görüntüye sahip olmaktadır.

 

Gerçek Deri Soyulur mu?

Hakiki deri hayvan derisi olması sebebiyle bakımı ve nemlendirilmesi yapılmalıdır. Bakımı yapılmayan gerçek deri zamanla kurumaya başlar ve bu sebeple çatlayarak soyulabilmektedir. 

 

Suni Deri Su Geçirir mi?

 

Çeşitli kimyasallar kullanılarak gerçek deriye benzetilen suni deriler suya karşı oldukça dayanıksız kumaş türü olmaktadır. 

 

 

Etiketler: Suni Deri ve Hakiki Deri Farkı, Suni Deri Nedir?, Hakiki Deri Nedir?
Mart 17, 2023
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR