Süet Bot Nasıl Temizlenir?

süet-bot

Süet Bot Nasıl Temizlenir?

Süet botlar, kendine has görünümleri ile renklerini etkileyici bir şekilde taşımaktadırlar. Süet, deriden üretilmekte ve yapısı gereği de hassas bir tür olarak kullanıcıların beğenisine sunulmaktadır. Bu hassaslıktan dolayı da “süet nasıl temizlenir?” ya da “süet bot nasıl temizlenir?” soruları aramalarda sıklıkla yer almaktadır. İster süet bot, süet çizme ya da süet ayakkabı olsun süet deri temizliği doğru malzeme kullanım ile gerçekleşmesi gerekmektedir. Materyal olarak sıcaklığı içerisinde tutmaya çalışan süet, bulanık ve tüylü yapısı ile her zaman özen isteyen bir ürün olarak bilinmektedir. Bu durumdan dolayı da süet bot temizleme işleminde sudan uzak durulması özellikle vurgulanmaktadır. 

 

Süet Bot Bakımı Nasıl Yapılır?

Temizliğine ve bakımına en fazla dikkat edilmesi gerekilen bot çeşitleri arasında süt modeller gelmektedir. Özellikle açık renk süet bot bakımı ayrı bir özen gerektirmektedir. Açık renk süet botlar çok kolay kirlenmeye, leke tutmaya ve leyi göstermeye eğilimli olduğu için düzenli aralıklarla temizliklerinin sağlanmasına özen gösterilmektedir. Süet bot bakımının başlıca kriteri yağmurlu havalarda kullanılmaması yönünde olmaktadır. Çünkü süet bot su geçirir bilgisi yanında, suyun süet deriyi geri dönülemez şekilde kötü etkilediği de bilinmektedir. 

Bir şekilde ıslanan veya neme maruz kalan süet botların kesinlikle aşırı ısı uygulanmaması ve ısının yanında tutulması önerilmektedir. İçlerine ayakkabı destekleyicisi koyularak kurumaya bırakılması ve ıslak hali ile aşınma veya tüylenme olma ihtimaline karşı da dokusuna herhangi bir işlem yapılmaması vurgulanmaktadır. Düzenli olarak uygun fırçalarla ve boyalarla temizliğinin sağlanması da süet bot bakımının önemli hususlarından biri denilmektedir. Ayrıca, süet botların günlük rutin temizliği için en uygun malzemelerden birinin süet silgisi olduğunun altı çizilmektedir. Süet botların dış yüzeyinde oluşan günlük deformasyonlar süet silgisi sayesinde yol edilmektedir. 

 

Süet Bot Makinede Yıkanır mı?

Süet bot temizleme evde yapılmak istendiğinde, süet botun makinede yıkanabilmesi konusu da merak edilmektedir. Bot temizleme işlemi adına sorulanmakinede süet nasıl yıkanır? yaklaşımı kesinlikle yanlış olmaktadır. Çünkü süet botun makinede yıkanması söz konusu bile olmamaktadır. Çünkü çamaşır makinesi süet botun görünümünü bozacağı gibi botu deforme de etmektedir. Makinede yıkanan süet botlar sertleşerek özgün yapılarını kaybetmekte ve kullanıcısının zevkle aldığı halini de yok etmektedir. Hatta süet botların en ufak bir şekilde su ile teması bile elden gelindikçe önlenmesi yönünde altı çizilmektedir. Bu durum süet botların kumaşlarının derinleşip kalınlaşmaması adına önemli bir konu olmaktadır. 

 

Süet Bottan Yağ Lekesi Nasıl Çıkarılır?

Süet deri yapısı gereği yağ tutma özelliğine sahiptir bilgisi birçok yerde görünmektedir. Toz dahi olsa, süetten kirleri temizlemek deriden ya da rugandan daha zor işlemlere gerek duyulmaktadır. Süet bottan lekenin cinsine göre, leke çıkarma yöntemi değişiklik göstermektedir. Süet bot yağ lekesi çıkarmak için lekeye hemen müdahale etmek gerekmektedir.  Bu işlemin başarılı sonuç vermesi adına süet bot fırçasına ve mısır nişastasına ihtiyaç duyulmaktadır.  Ilık su ve süet fırçasıyla leke çıkarma işleminin ilk aşaması tamamlanmaktadır. Sonrasında da mısır nişastası ıslak lekenin üzerine dökülmekte ve bir gece beklemeye bırakılmaktadır. Ertesi günde mısır nişastası ve kalıntıları fırça ile temizlenmekte ve son işlem olarak da lekeye ütü buharı tutulmaktadır. 

 

Süet Bot Üzerindeki Lekeler Nasıl Çıkarılır?

Her dönemin modası olan ve hem kadın hem de erkek giyim tarzının şık tamamlayıcıları arasında yer alan süet botlardan lekeler belli yöntemlerle yok edilmektedir. Süet bot yüzeyinde görünen toz veya sürtünme lekelerini temizlemek için süet fırçası kullanılmaktadır. Daha inatçı lekeler için de silgiden yardım alınmaktadır. Süet botlarda kan lekesini çıkarmak için pamuk ve oksijenli su tavsiyesi verilmektedir. Yapışmış sakız veya ağdalı bir cismin yapışmasından kaynaklı lekelerin süet bottan çıkarılması için de botun 1 gece buzlukta tutulması ve bu şekilde kuruyan lekenin de botun yüzeyini zedelemeden kalıp halinde çıkarılması önerilmektedir. Ayrıca sprey şişe içine konulan elma sirkesinin de lekeler üzerinde etkili bir çözüm olduğu bilinmektedir. 

 

Süet Bot Temizliğinde Yapılan Hatalar Nelerdir?

Her mevsim giyilebilen süet botlar ve ayakkabılar şık, kibar görünümleri sayesinde herkesin gözdesi haline gelmişleridir. Farklı farklı modelleri ve renkleri ile sevilerek kullanılmalarının yanı sıra çok çabuk kirlenmeleri ve kolay temizlenememeleri nedeniyle bazen sadece dolap beklemektedirler. Hatta sırf bu yüzden birçok kişi “Süet bot mu? Deri bot mu?” kararsızlığı yaşamaktadır. Süet bot temizliğinin kendine has yöntemleri bulunmaktadır. Bu yöntemlerin bilinmemesinden kaynaklı da maalesef süet bot temizliğinde yapılan birçok hata bulunmaktadır. Bunların başında da süet botların su ile temizlenmeye çalışılması gelmektedir. Hatta temizliğinin zor görünmesinden de kaynaklı çamaşır makinesinde yıkamaya çalışılması bir süet bot için yapılabilecek en büyük hata olmaktadır. 

 

Süet Bot Temizlemek İçin Gerekli Malzemeler Nelerdir?

Süet bot temizliği kadar özen isteyen bir başka durum da süet bot temizlemek için gerekli malzemelerin bilinmesi ve temin edilmesi vurgusu yapılmaktadır. Süet bot için üretilen özel temizleme malzemeleri sayesinde istenilen sonuçlara ulaşmak mümkün görünmektedir.  Bu özel temizleme malzemelerinin başında da süet ayakkabı fırçası gelmektedir.  Süet bot ve ayakkabı fırçası yardımı ile oluşan lekeler kuru hali ile kolayca temizlenmektedir. Bir diğer gerekli malzeme olan süper ayakkabı spreyi, süet bot temizliğinde en çok tercih edilen ikinci malzemedir bilgisi verilmektedir. Bunlarla beraber temizleme spreyi ile süet silgisi de süet bot ve ayakkabı bakımında olmazsa olmaz malzemeler arasında yer almaktadır. Asla su ile temas etmeden ve bu malzemelerle yapılan süet bot temizliği, rutin bakım için de geçerli olmaktadır.  

 

Süet Bot Nasıl Silinir?

Birçok yerde belirtildiği gibi süet botların su ile temas etmesi kötü sonuçlar yaratacağından, süet botların ıslak bezle silinmesi de kesinlikle önerilmemektedir. Süet botların sadece nemli bezle silinmesi belirtilmektedir. Nemli bezle silinme işlemi esnasında da özenli davranılmasının altı çizilmektedir. Fazla bastırmadan, ovalamadan narin ve yavaş hareketlerle silinme işleminin yapılması süet botun yüzeyini kötü sonuçlardan kurtarmaktadır. Süet botların ıslak mendil gibi hafif oranda alkol içeren materyellerle silinmesi bile yüzeyinde deformelere neden olacağı bilgisi verilmektedir.  

 

Süet Bot Boyanır mı?

Süet ayakkabı boyanır mı? konusuna aydınlık getirmek adına, farklı nedenlerden ve kullanımdan dolayı süet botun renginde solma gözlemleniyorsa eğer süet botların, süet yüzeylere özel boyalarla boyanması cevabı doğru kabul edilmektedir. Süet botların boya işlemi öncesinde üzerindeki kir ve tozlardan süet fırçası ile arındırılması ve süet temizleme spreyi ile ön hijyenin sağlanması sonucun başarılı olması adına tavsiye edilmektedir. Ayrıca, süet bot ve ayakkabıların günlük rutin temizliğinde süet silgisi de başarılı görevlere imza atmaktadır. 

 

Süet Bot Temizliği Yaparken Nelere Dikkat Edilmeli?

Süet bot temizliği yaparken dikkat edilmesi gerekilen birçok unsur bulunmaktadır. Ayrıca süet yüzey ile benzerliği ile bilinen nubuk kumaş ürünlerinin de temizliği “nubuk bot nasıl temizlenir?” sorusu dâhilinde merak edilen konular arasında yer almaktadır. Süet ve nubuk bot temizliğinde ıslakken fırçalanmamaları, fırçalama işleminin tek yönde olması, silerken fazla bastırılmaması gerektiği, güneş altında kurutulmaması ve botun içine kâğıt doldurularak şekil bozukluğuna sebep vermeyecek şekilde temizlik işleminin yapılması vurgulanmaktadır.


 
Etiketler: süet bot, süet bot nasıl temizlenir, süet bot bakımı, süet bot nasıl silinir, süet bot boyanır mı
Kasım 01, 2022
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR
?erez Kullan?m?