Poliüretan Taban Nedir?

poliuretan-taban

 

Poliüretan, diğer plastiklerden farklı olarak yani bir kalıp içinde kimyasal işlemlerden geçerek oluşturulur. Poliüretan tabanlar üretilirken katı halde bulunan hammadde ve katkı elemanlarının sıvı bir köpük haline getirilmesi sonucu kalıp içerisine fışkırtılır. Karışan maddeler arasındaki kimyasal olaylar devam ederek kısa süre sonra poliüretan meydana gelir. Peki, poliüretan ayakkabı ne demek? Poliüretan ayakkabı, plastiklerin süngerleştirilmesi yoluyla elde edilir. Ve bu ayakkabılar kaygan bir özelliğe sahip değildir. Rahat ve kullanışlı olması sebebiyle de sıklıkla tercih edilen bir ayakkabı çeşididir. 

Ayrıca ayakkabı taban çeşitleri arasında en çok bilinen ve ilk sıralarda gelen tabanlar; kauçuk taban, termo taban, poliüretan taban ve eva taban gibi modeller olmaktadır. Her birinin kendine has özellikleri bulunmaktadır. Ancak hepsinin ortak bir noktası vardır: Sağlam ve dayanıklı olmak. Aynı zamanda poliüretan ayakkabı nedir sorusunun en önemli yanıtlarından biri de hafif olması ve ayaklar için büyük bir konfor özelliğine sahip olmasıdır. Üstelik hafif bir taban olmasının getirdiği bir başka ayrıcalıkta vardır. Hafif olan poliüretan tabanlar, terleme süresini uzatma özelliğine de sahiptir.

 

Poliüretan Nedir?

Poliüretan ayakkabı tabanı, sıklıkla tercih edilen bir ayakkabı türüdür. Kalıp içerisinde bazı kimyasal işlemlerle oluşturulur. Ayrıca poliüretan tabanının iç kısmında gözenekli ve süngerimsi bir yapıda mevcuttur. Yüksek kayma direnç özelliği gösteren bu tabanlar, kaliteli ve uzun ömürlü oluşlarıyla bilinmektedir. Yumuşak dokusu sayesinde de kullanıcıya konforlu yere basma olanağı sunar. Kısacası ayakkabının içeriği düşünüldüğünde iç yapısında süngere benzer ve delikli bir yapı vardır. Bu da koku oluşumunu önlemektedir. 

 

Poliüretan Taban Nasıl Olur?

Poli taban ayakkabı, kaliteli oldukları kadar uygun fiyatlıdır. Ve bu tabanla yapılan pek çok ürün vardır. Bunların en başlıca olanları ise spor ayakkabılar, deri ayakkabılar, terlikler vb.dir. Her ortamda giyilebilecek bir ürün olması da şıklık ve rahatlık seviyesini artırmaktadır.  Poliüretan taban ayakkabılar yere yumuşak basılmasını sağlar. Hafiflerdir ve bu sayede de uzun süre koku oluşumu görülmez. Ancak koku oluşumunu önlemesi hiç koku oluşmayacağı durumunu da ortadan kaldırmamaktadır. Sık ve yanlış kullanım durumlarında koku oluşumu kaçınılmaz olacaktır. 

 

Poliüretan Tabanın Özelliği 

Günümüzde yaygın olarak kullanılan birçok taban türü vardır. Fakat bu taban türlerinde de ilk sıralara yerleşen modeller tercih edilmektedir. Kauçuk, termo, eva ve poliüretan tabanlar bunlardan birkaçıdır. Peki, poliüretan ayakkabı koku yapar mı?” ve poliüretan ayakkabı taban özellikleri neler? Sıklıkla merak edilen bu soruların yanıtı da oldukça önemlidir. Poliüretan ayakkabı özellikleri şu şekildedir:

  • Poliüretan ayakkabı tabanları kaygan değildir. Her ortam için uygundur ve yüksek direnç özelliği bulunmaktadır. 
  • Hafif bir malzemeye sahiptir.
  • Gözenekli ve süngerimsi yapısı ile bilinir. 
  • Ter ve koku oluşumunu engelleme özelliği vardır. Ancak doğru kullanım ve ayakkabı için bakım türleri sürekli olmalıdır. 
  • Esnek bir yapıya sahip olan poliüretan tabanlı ayakkabılar, düşük yoğunluktadır. Bu nedenle de kalıba kolaylıkla sığabilirler. 
 

Poliüretan Taban Sağlıklı mı?

Sağlık, hayatın en önemli parçasıdır. Bunun için de tüm adımları doğru ve sağlığa uyacak şekilde atmak gerekir. Örneğin; kahve içerken dahi kahve içme oranının abartılmaması gerekir. Zira her şeyin fazlası sağlığa olumsuz şeyler katmakta ve zarar vermektedir. Ayakkabı seçiminde de sağlığın ön planda tutulması gerekir. Bu nedenle ayağı rahatsız etmeyecek, kaliteli ve oldukça da sağlam seçimler yapılmalıdır.  Burada öncelik ayakkabının tabanı ve kullanıcıya sunacağı konfor olmaktadır. En bilinen ve popüler olan ayakkabı çeşitlerinden biri de poliüretan ayakkabı olmaktadır. 

Peki, poliüretan ayakkabı sağlıklı mı? En sağlıklı ayakkabı tabanı hangisidir? Bu soruların cevabı “evet” olmaktadır. Çünkü poliüretan ayakkabılarda sağlam ve kaliteli taban kullanımı mevcuttur. İç yapısında ise gözenek ve sünger tarzı bir yapı vardır. Bu da ayakkabının nefes almasını, ter ve koku oluşumunun önlenmesini sağlamaktadır. Bu nedenle ayakkabı seçimleri konusunda poliüretan taban, kauçuk veya termo taban ayakkabıların tercih edilmesi önerilir. 

 

Poliüretan Taban Ömrü Ne Kadardır? 

Poliüretan ayakkabı başta olmak üzere hangi markada olursa olsun ayakkabı modellerine belli bir süre tanımlamak doğru olmamaktadır. Zira ayakkabılar ne kadar kaliteli ve sağlam olsa da kullanım ömrü kullanıcıların bakım ve hassasiyetine göre değişiklik göstermektedir. Yani burada asıl önemli olan nokta, ayakkabı tabanı nasıl olmalı sorusu yerine poliüretan taban ömrü nasıl uzatılır olmalıdır. 

Eğer ki düzenli bakım yapılırsa poliüretan tabanlar çok daha dayanıklı ve uzun ömürlü olabilmektedir. Ancak aksine sık ve uzun süre kullanım, hijyene dikkat etmeme ve bunun gibi olumsuz durumlar söz konusu olduğunda gerek poliüretan taban gerekse de diğer tabanlı ayakkabılar çok da uzun ömürlü olmayacaktır. Bu nedenle ayakkabı seçimleri yapılırken ayakkabı temizliği ve bakımının nasıl yapıldığına dair bilgi sahibi olunması oldukça önemlidir.  

 

Poliüretan Taban Kayar mı?

Poliüretan taban ya da başka bir taban özelliklerine bakılırken ilk sorulan sorular “kaymayan ayakkabı tabanı hangisi?” ya da “poliüretan taban kayar mı?” olmaktadır. Bu önemli bir noktadır. Ancak alışveriş yapılmadan önce bilinmesi gereken poliüretan tabanın ne demek olduğudur. Böylece taban konusunda bilgi sahibi olmak doğru tabanın seçilmesi konusunda yardımcı olacaktır. Ancak poliüretan özellikleri kısmında bahsedildiği gibi bu tabanın kaymama özelliği vardır. Bu nedenle gönül rahatlığı ile tercih edilebilecek ayakkabı türlerinin başında gelmektedir. 

 

Poliüretan Taban Yumuşak mı?

Ayakkabı seçimlerinde ilk öncelik kalite olsa da alınacak ürünün mutlaka kullanım özellikleri de yüksek seviyede olmalıdır. Yani ayakkabı şıklık ve kaliteden sonra kullanışlı olma özelliğini de taşımalıdır. Kısacası sert tabanlı ayakkabı yerine yumuşak tabanlı ayakkabı modelleri tercih edilmelidir. Yumuşak ayakkabı dendiğinde ise akla ilk gelenler; kauçuk, termo ve poliüretan tabanlar olmaktadır. Poliüretan taban ise sanıldığından daha yumuşaktır. Çünkü malzemenin yapısı esnek ve hafiftir. Bu nedenle de poliüretan kullanılarak üretilen tüm ayakkabı modellerindeki tabanlar yumuşaktır. 

 

Poliüretan Taban Esnek midir?

Poliüretan taban en çok da esnek yapısıyla bilinir. Ultra yumuşak ve esnek olan poliüretan ayakkabılar, egzersiz yaparken üst düzey bir rahatlık ve konfor sunmaktadır. Özellikle de hafiflik ve yüksek darbelere karşı dayanıklılığı uzun süre kullanım olanağı sağlar. Bu üstün avantajlardan dolayı da poliüretan tabanlar spor ayakkabılar için sıklıkla tercih edilir. Kısacası yumuşak bir taban için vazgeçilmez ilk özellik esneyen tabanlar olacaktır.

 

Poliüretan Taban Hangi Ayakkabı Türünde Kullanılır?

Esneklik, kalite ve birçok niteliği bakımından ayakkabı üretimlerinde ilk önde gelen poliüretan tabanlar olmaktadır. Poliüretan malzemeler, esnekliğinden dolayı da en çok spor ayakkabı, terlik, sandalet, iç ve dış tabanlar için kullanılmaktadır. Kadın ve erkek için özel modelleri bulunan poliüretan ayakkabılar, uzun yıllar boyunca dayanıklı olduğundan dolayı çok sevilen bir modeldir. Popülerliği de dillerden düşmeyen poliüretanın sağlığa olumlu katkıları da bulunmaktadır. 



 
Etiketler: Poliüretan Nedir?, Poliüretan Taban Nedir?
Aralık 02, 2022
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR
?erez Kullan?m?