Nubuk Ayakkabı Nasıl Temizlenir?

nubuk-ayakkabi-nasil-temizlenir

Nubuk ayakkabı tercihi yapan ya da yapmayı düşünen kişilerin internet üzerinden “nubuk ayakkabı nasıl temizlenir?”, “nubuk deri nasıl temizlenir?” sorularının yanında “nubuk ayakkabı lekesi nasıl çıkar?” da cevap aradığı öğrenilmektedir. Nubuk ayakkabı temizliği için nubuk fırçası, nubuk ayakkabı boyası, nubuk temizleme spreyi ve de nubuk silgisi gerekmektedir. Uzmanların nubuk temizleme için kesinlikle ıslak bez önermemesi üzerine fırçasından ve nubuk silgisinden yardım alınması ön plana çıkmaktadır. Narin ve yavaş hareketlerle nubuk deri ayakkabı üzerinde bulunan kalıntılar ve kirler tarama yöntemi ile ayıklanmaktadır. Nubuk ayakkabı temizleme esnasında yüzey üzerinde bulunan inatçı lekeler de nubuk silgisi ile yok edilmektedir. Nubuk silgisi kullanıldıktan sonra nubuk fırça ile yine tarama işlemi gerekmektedir. Bu temizleme yöntemi bütün nubuk klasik ya da nubuk spor ayakkabı temizliği için geçerli olmaktadır. 

 

Nubuk Nedir?

Nubuk nedir? ya da “nubuk deri nedir?” hakkında cilt yüzü düzgün ve cilt yüzünden hafif zımparalanmış giysilik deri türüdür bilgisi iletilmektedir. Nubuk deri türü kumaşımsı da ya kadifemsi bir yapı ile kullanıcıların beğenisini kazanmaktadır. Diğer deri türlerine göre daha hassas ve yumuşak olan nubuk derinin yüzeyinin çok kısa lifli yapısı hemen fark edilmektedir. Ayakkabı başta olmak üzere çanta, kemer, ceket, etek, yelek, ev tekstilli ve dekorasyon ürünlerinde fazlasıyla tercih edilmektedir. 

Modern ve sofistike bir tarzı olan nubuk deri ayrıca süet deri ile de sıklıkla karşılaştırılmaktadır.  Her iki materyal yan yana geldiğinde ilk göze çarpan nubuk süet farkı, nubukun yumuşak ve kumaşımsı yapısı ile dokunulduğunda kadifemsi bir his bırakması olmaktadır. Süet ise daha farklı bir metot ile zımparalanarak tüylü bir doku elde edilen ve dokunulduğunda iz bırakan bir deri türü olarak kullanıcıların karşısına çıkmaktadır. İki çeşidin de arasındaki fark dokunulduğunda iz bırakıp bırakmamasından rahatlıkla ayırt edilmektedir. Uzmanlara göre nubukun tok yapısına karşılık süetin yapısı daha narin ve ince olmaktadır. 

 

Nubuk Gerçek Deri midir?

Türkçe’ye İngilizce’den “nubuck” kelimesinden gelen nubuk deri, ham derinin işlenmesinden üretildiği için gerçek deri unvanını taşımaktadır. 

 

Nubuk Ayakkabı Nedir?

Kombinlerinin şıklığını nubuk deri ile arttırmak isteyen kişiler nubuk ayakkabı nedir?” konusunu araştırma ihtiyacı duymaktadır. Dış yüzeyi nubuk deri materyali ile kaplı olan ayakkabı nubuk ayakkabı statüsünü almaktadır. Ayakkabı da sıklıkla tercih edilen nubuk, kullanıcıların karşısına nubuk klasik ayakkabı ya da nubuk spor ayakkabı gibi modelleri ile çıkmaktadır. Beraber kullanıldığı giysileri bir anda bambaşka bir havaya bürüyen nubuk ayakkabının eşsiz duruşu çoğu kişi tarafından çok beğenilmektedir. Jean, gabardin veya kumaş pantolonlarla geniş renk skalası ve geniş tasarım ayrıcalıkları ile hemen kendini belli etmektedir. Kadın giyimde de nubuk ayakkabılar çiçekli elbiselerle bir anda romantik bir hava yaratırken, kumaş pantolonlarla da sofistike tarzı en iyi şekilde yakalanmasına olanak sunmaktadır. 

 

Nubuk Bot Nasıl Temizlenir?

Kış ve de sonbahar mevsiminde sıklıkla giyilen nubuk botların bakımı ve hijyeni için nubuk bot nasıl temizlenir?” sorusu ile karşılaşılmaktadır. Kış hava koşullarında yerlerin genellikle ıslak ve çamurlu olduğu düşünüldüğünde de nubuk botların temizliğinin korunması da zor olmaktadır. Bunun için nubuk botların giyildiği günün akşamında hemen temizlenmesi ve botların kirli kirli bırakılmaması önerilmektedir. Kirlenen ve tozlanan nubuk botları temizlemeye başlanmadan önce bağcıklarının çıkarılması gerektiği de belirtilmektedir.

Nubuk botların temizliğinde özel olarak üretilen nubuk temizleyici bezler veya nubuk bezler pratik bir iş ortaya koymaktadır. Nubuk temizliği için özel olarak tasarlanmış bu bezler, nubuk derinin içerisine işleyen kirlerin çıkarılmasına destek vermektedir. Nubuk bot temizliğinde nubuk silgisi, nubuk süngeri ve nubuk fırçası da kullanılmaktadır. Nubuk botların üzerindeki kaba kirlerin arındırılmasında nubuk fırçanın tarak gibi kullanılması ve ardından da kalan leke veya kalıntıların nubuk silgisi ile yok edilmesi vurgulanmaktadır. Son dokunuş olarak da yine nubuk fırçasıyla nazik ve yavaş bir şekilde nubuk botların taranması söylenmektedir. Bütün bunlara ek olarak kesinlikle ıslak bezin nubuk bot temizliğinin yerinin olmadığı da not edilmektedir. 

 

Nubuk Ayakkabı Yıkanır mı?

Nubuk ayakkabı veya diğer nubuk ürünlerinin yıkanmaması gerektiği söylenmektedir. Nubuk ayakkabıların yıkanması durumunda nubuk derinin doğal yapısı zarar görmektedir. 

 

Evde Nubuk Ayakkabı Temizleme Yöntemleri

Nubuk bot evde nasıl temizlenir?” ve de “nubuk ayakkabı bakımı nasıl yapılır?” sorularına yanıt arayanların nubuk ayakkabı temizleme evde kolayca yapıldığı yanıtına ulaştığı gözlenmektedir. Evde ayakkabı temizlik denilince ilk akla gelen bezle silme yönteminin nubuk ayakkabılar için kesinlikle geçerli olmadığı da öğrenilmektedir. Çünkü ıslak bezin nubuk üzerinde lekeye neden olduğu, kuru bezin ise nubuk ayakkabının dokusuna zarar verdiği yazılmaktadır. 

Öncelikle bağcıkları ya da varsa çeşitli aksesuarları çıkarılan nubuk ayakkabılar temizlenmeye hazır hale getirilmektedir. Daha sonra özel nubuk temizleme bezi ile kirlerinden arındırılan nubuk ayakkabılar şeffaf renkli veya su bazlı nubuk bakım losyonu ile arındırılmaktadır. Nubuk ayakkabılar için özel olarak üretilen bu losyonlar iyi sonuçlar yaratmaktadır. Evde nubuk ayakkabı temizleme konusunda bir sonraki adım ise nubuk silgisi ya da zımparası ile ayakkabı üzerine iyice işlemiş tozlar, lekeler yok edilmektedir. Son dokunuş ise nubuk ayakkabı yüzeyinin nubuk fırçası ile taranması olmaktadır. 

Evde nubuk ayakkabı temizliği yaparken nubuk derinin yapısının hassaslığı hep göz önünde tutulmaktadır. Bu yüzden yapılan bütün işlemlerin yumuşak daireler ile temizleme ve bastırmama şeklinde özen gösterilmesi gerekildiği belirtilmektedir. Nubuk ayakkabıların giyilmesi ile çabuk deforme olmaması ve hava şartlarından, darbelerden korunması adına nubuk koruyucu sprey kullanımı da tavsiye edilmektedir. 

 

Nubuk Ayakkabı Temizlemede Kullanılabilecek Malzemeler

Nubuk ayakkabı temizliğinde kullanılan malzemeler nubuk derisine özel ürünler olmaktadır. “Nubuk ne ile temizlenir?” içinde nubuk fırçası, nubuk bezi, nubuk silgisi ya da zımparası, nubuk losyonu ve spreyi ile nubuk boyası iyi bir cevap niteliği taşımaktadır. Özellikle nubuk ayakkabısının kendine özel yapısının bozulmaması adına “nubuk fırçası nasıl kullanılır?” hakkında bilgi edinilmesi önerilmektedir. Nubuk fırçası nubuk yüzeyine yavaş, yumuşak ve dairesel hareketlerle taranarak uygulanmaktadır. 

 

Nubuk Ayakkabı Nasıl Boyanır?

Nubuk nasıl boyanır?” ve “nubuk ayakkabı nasıl boyanır?” hakkında araştırma yapılırken nubuk ayakkabının kendine özel boyası olduğu fark edilmektedir. Nubuk ayakkabının kumaşının zedelenmemesi içi sprey boya kullanıldığı öğrenilmektedir. Sprey nubuk ayakkabı boyası fırça ile arındırılmış yüzeye uygulanmakta ve de pratik bir yöntem olmaktadır. Nubuk ayakkabının içinin desteklenmesi de vurgulanmaktadır. Sonrasında ayakkabının bütün yüzeyine eşit şekilde uygulanan boya sayesinde ayakkabının dış yüzeyi canlılık ve parlaklık kazanmaktadır. 

 

Nubuk Ayakkabılar Koku Yapar mı?

Diğer bütün deri türündeki ayakkabılarda olduğu gibi nubuk ayakkabının bakımının doğru yapılması sayesinde koku yapmadığı fark edilmektedir. 

 

Nubuk Ayakkabı Yağmurda Giyilir mi?

Yağmurlu havalarda nubuk ayakkabı giyilir mi veya “nubuk su geçirir mi?” sorularına da sıklıkla denk gelinmektedir. Nubuk derinin suyu itmesine olanak sunan ve su akışkanlığı veren koruyucu sprey boya nubuk ayakkabının su geçirmesini en az düzeye indirmektedir. Yağmura karşı dayanıklı bir ürün olarak belirtilen nubukun koruyucu ürünler sayesinde ömrünü uzatmak mümkün olmaktadır. 

 

Nubuk Ayakkabı Bakımı Nasıl Yapılır?

Nubuk ayakkabı bakımı, nubuk deri için üretilen bakım ve temizlik malzemelerinin doğru yöntemlerle uygulanması sonucunda yapılmaktadır. 

 

Nubuk Si̇lgi̇si̇ Nasıl Kullanılır?

Nubuk deri bakım ve temizliğinde önemli bir yeri olan nubuk silgisi çok bastırılmadan yukarıdan aşağıya doğru hafif hareketlerle uygulanmaktadır. Böylece nubuk ayakkabı yüzeyindeki kir ve lekeler en uygun yöntemle yok edilmektedir. 

Etiketler: Nubuk Ayakkabı Nasıl Temizlenir, Nubuk Nedir, Nubuk Ayakkabı Nedir, Nubuk Ayakkabı Yıkanır mı
Ocak 03, 2023
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR
?erez Kullan?m?