İskarpin Ne Demek?

iskarpin-ne-demek

Günümüzde büyük bir öneme sahip olan iskarpin ayakkabı çeşitleri, Avrupa üzerinden Türkiye’ye ulaşmıştır. Bu nedenle iskarpin ne demek sorusu birçok kişi tarafından merak konusu olmaktadır. İskarpin, deri veya deriye benzer olan malzeme yapısıyla üretilen ayakkabı modelleridir. Birçok türde ayakkabı modelini barındıran iskarpin en çok konçsuz ayakkabı, kauçuk tabanlı ayakkabı veya topuklu ayakkabı çeşitleriyle bilinmektedir. Kalitesinden söz ettirmeyi başaran iskarpin, çok eski zamanlardan buna yana gündelik yaşamda kullanılan bir malzemedir. 

Peki, başka bir tanımla iskarpin nedir? İskarpin kısacası, Avrupa tarzı ayakkabı demektir. Önce Avrupa’da popülerleşen ve sonrasında ise Türkiye’de de geniş kitlelere yayılım gösteren bir ayakkabı modelidir. Zira bunun yanı sıra iskarpin kelimesinin kökeni de vardır. Hangi kökenden geldiği de bellidir. İskarpin Venedik döneminin taşıdığı bir kelimedir. Tam anlamıyla ise kelime kökeni hakkındaki detaylar aşağıda yer alan “iskarpin kelimesinin kökeni nedir?” başlığı adı altında yer almaktadır. İşte iskarpine dair tüm detaylar…

 

İskarpin Kelimesinin Kökeni Nedir?

Dönem olarak Venedik dönemi olarak bilinen ve “Scarpin” adıyla Türkçeye çevrilen iskarpin, başka bir adla klasik ayakkabı olarak da bilinir. Ayrıca iskarpin, farklı pek çok model yapılarına bağlı olarak üretimden geçer. Genellikle de iş yerleri dahil olmak üzere özel davetlerde veya organizasyonlarda hem kadın hem de erkeklerin kullandıkları ayakkabı modelleridir. Bireysel özelliklere göre de tasarlanan bu modeldeki ayakkabılar, zengin tasarımları ile gözleri kamaştırmayı da başarmaktadır. 

Siyah renk seçeneği başta olmakla beraber birbirinden hoş ve canlı renklerde üretimden geçen iskarpin ayakkabılar, sade olmalarıyla da oldukça konuşulan ürünlerdir. Parlak görüntüleriyle de dikkatleri üzerine çeken bu ayakkabı modelleri kaliteli oldukları kadar sağlam ve uzun ömürlüdür. Çeşitleriyle herkesin beğenisini kazanan iskarpin ayakkabılar geçmişten günümüze taşınan belki de en ilgi çekici ayakkabılardır. Bunlara ek olarak ayakkabıların nasıl yapıldıkları da merak konusudur.

 

İskarpin Ayakkabı Nedir?

Ayaklar için oldukça önemli bir yere sahip olan ayakkabı modelleri için sağlıklı ayakkabı türlerine yönelmek gerekmektedir. Bu noktada akıllara ilk gelen ayakkabı malzemesi ve seçenekleri iskarpin ayakkabılar olmaktadır. Haliyle çok konuşulan iskarpin ayakkabı nedir sorusuna da yanıt verilmesi gerekir. İskarpin ayakkabı, İtalyanca olarak Scarpino yani “hafif ayakkabı” olarak bilinir. Özel olarak tahtadan yontulan pabuç sözcüğünden türemiştir. Klasik ayakkabının başka adı olan iskarpin ayakkabı, deri malzemelerin kullanılmasıyla üretilirler. 

Model seçeneği zengin olan iskarpin ayakkabılar, her geçen gün dikkatleri üzerine çekmeyi başarıyor. Bununla beraber çeşitli türleriyle en sevilen tasarımların başında gelmektedir. Sıklıkla tercih edilen ve yaygın bir kullanım alanına sahip olan iskarpin ayakkabılar, en çok siyah renkleriyle tercih edilmektedir. Bunun nedeni ise düz, sade ve parlak bir görünüm barındırmalarıdır. Ancak elbette ki farklı renk seçenekleri de yine göz alıcı olan iskarpin ayakkabılar mevcuttur. 

 

İskarpin Ayakkabı Özellikleri Nelerdir?

İskarpin ayakkabı çeşitlerinin en sevilen özelliği kadın ve erkek olmak üzere herkese hitap edebilen ayakkabılar olmasıdır. Uzun süre kullanım olanağı sunan malzeme sayesinde kalitesiyle favori ürün olan bu ayakkabılar, birçok özelliği de beraberinde getirmektedir. Üretiminde kullanılan malzemenin sağlamlığı kişiye özel olarak tasarlanabildiğinden dolayı çok sevilen ayakkabı türüdür. Fiyat olarak da piyasaya göre fazlasıyla uygun olan seçenekleri vardır. 

En uygun fiyatlarla alınabilecek bu ürünler, adeta kişiye bütçe dostluğu yapmaktadır. Fakat önemli olan orijinal iskarpin ayakkabılardan yana durmaktadır. Bunların yanı sıra iskarpin ayakkabıların belli başlı özellikleri bulunmaktadır. Bu özellikler ise şu şekildedir:

  • İskarpin ayakkabılar “klasik” adı altında yer almaktadır.
  • 3 tane çeşidi bulunan bir ayakkabı stilidir. 
  • Bot, günlük ve klasik stiller olarak bilinen modelleri vardır. 
  • Her mevsimde rahatlıkla kullanılabilen konforlu ayakkabı türüdür.
  • Derinin kalitesinden ötürü sağlamdır ve kalıbı özel olarak ayarlanır. 
  • Şık davetleri kapsamak üzere daha pek çok an için kullanımı tercih edilen bir ayakkabıdır. 
  • İş ortamlarının ve günlük kullanımların vazgeçilmez ayakkabı ürünlerindendir. 
  • Tasarım modelleri şıklarıyla konuşulur ve bir o kadar da dayanıklı olan ayakkabı türleridir. 

Bu özellikleri sayesinde iskarpin ayakkabı kullanımı günden güne artmaya devam etmektedir. Rahatlık ve konforluk istek ise eğer klasik olan bu ayakkabı türlerinin tercih edilmesi sağlık açısından yerinde olacaktır. 

 

İskarpin Ayakkabının Çeşitleri Nelerdir?

İskarpin ayakkabıların üretiminde kullanılan malzeme sabit olsa da çeşitleri farklılık göstermektedir. Yani sadece bir tek modeli bulunmayan iskarpin ayakkabılar, temel olarak 3 stildedir. Bu stiller ise botlar, günlük ayakkabılar ve klasik ayakkabı modelleri olmaktadır. Mevsim ayrımı olmaksızın her mevsim için uygun olan bir üründür. Bu nedenle sıklıkla kullanımına denk gelinecek ürünlerden biri de iskarpin ayakkabılar olmaktadır. Uygun model seçenekleriyle deri kalitesi ve kalıcı olarak önemli olan bu ayakkabılar, günlük kullanımlar için idealdir. 

Yani özel günlerle sınırlı kalmayan iskarpin ayakkabılar, ayakları rahat ettiren özelliklere sahip olduğundan dolayı her an için kullanılabilir. Üstelik görüntü zenginliği en büyük özelliklerinden bir tanesidir. Ve çoğu kişinin yoğun ilgisi iskarpin ayakkabıların görünümleri içindir. Çeşitleri ise erkek iskarpin ayakkabı ve kadın iskarpin ayakkabı olarak iki farklı kategoridedir. Kadınların da erkeklerin de tek ve ilk tercihi her zaman için iskarpin ayakkabılar olmaktadır. Erkek iskarpin, konfor söz konusu olduğu için özellikle erkeklerin ilgi alanına girmektedir. Sonuç itibariyle ayakkabı seçimlerinde önceliğin iskarpin ayakkabı modellerine verilmesi önerilmektedir. 

 

İskarpin Ayakkabı Kombinleri Nasıl Yapılır?

İskarpin ayakkabının en merak edilen kısmı da kombinler yapılırken nasıl bir şıklık katacağı ve nasıl kombin edileceğidir. Tabii ki öncesinde iskarpin ayakkabının yine merak edilen bir yönünden bahsetmek mümkündür. İskarpin ayakkabı bağcığının nasıl bağlandığı önemli bir detaydır. Bunun için vurgu yapmak yerinde olacaktır. İskarpin ayakkabı bağcığı için ilk olarak iplerin uzunluğu göz önünde bulundurulmalıdır. Her iki ele de ip alınmalı ve diğer ipin üzerine geçirilecek şekilde, diğer taraftan da tekrar alt kısmına sıkıştırılarak düğüm atılmalıdır. Bu noktada önemli olan bağcıkların biriyle halka yapılması diğer kısmıyla da ilk iki parmağın arasında tutulmasıdır. Bu işlemler sonucunda iskarpin ayakkabı bağcığı doğru bir şekilde bağlanmış olacaktır. 

Bunlara ek olarak iskarpin ayakkabı kombinleri oldukça kolaydır. Sebebi ise botlar, klasik ayakkabılar ve günlük ayakkabı modelleri olarak çeşitlenmiş olmasıdır. Kış mevsimi için bot kombinleri yapılabilir. Ya da yaz mevsimine uygun olacak günlük ayakkabılar seçilebilir ve kolay bir şekilde yine günlük kombinler yapılabilir. Zira klasik ayakkabılar için de aynıları geçerlidir. Hatta klasik iskarpin ayakkabı çeşitleri ile her güne ayrı ve şık kombinler yapmak mümkün olmaktadır. Kısacası kombin yapma konusunda da iskarpin ayakkabılar, oldukça ön planda olan basit bir işlemdir.  

Etiketler: İskarpin Ne Demek, İskarpin Kelimesinin Kökeni Nedir, İskarpin Ayakkabı Nedir
Ocak 03, 2023
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR
?erez Kullan?m?