Faylon Taban Nedir?

faylon-taban

 

Ayakkabılar, şüphesiz her kesimden her yaştan insanın en önemli gereksinimlerinden biridir. İnsanların ayaklarını zemindeki yabancı maddelerden korumayı sağlarken aynı zamanda da şıklığı ile kombini tamamlayan bir ayak giyeceğidir. Ayakkabılar genel olarak iki ana bölümden; genel olarak alt parçayı oluşturan kısım olan “taban” ile üst parçayı oluşturan “saya” kısmından oluşmaktadır.

Ayakkabı tercihlerinde dikkat edilmesi gereken detaylar bulunur. Bu detayların en önemlilerinden biri ayakkabının taban özelliğidir. Ayakkabı tabanının çeşidi, bulunacak ortama göre seçilirse günü kurtarabilecek özellikte olabilmektedir. 

Ayakkabının en önemli kısımlarından ayakkabı tabanları birbirinden farklı tasarımlarda ve çeşitli özelliklerde üretilebilmektedir. Bu özellikler sayesinde ayakkabılar en iyi şekilde kullanılabilir. Ayakkabı tabanının sahip olması gereken en önemli özelliklerden birisi de bir ayakkabı tabanının iklim şartlarına göre de dayanıklı olması ve günümüz şartlarına uygun üretilmiş olmasıdır. Ayakkabı taban çeşitleri oldukça fazladır. Bu çeşitler;

  1. PVC Tabanlar
  2. Poliüretan Tabanlar
  3. Termoplastik Tabanlar
  4. EVA Tabanlar
  5. Neolit Tabanlar
  6. Yapay Kauçuk Tabanlar
  7. Phylon Tabanlar 

Günümüzde birçok ayakkabı tabanı çeşidi bulunmasına rağmen en çok kullanılan ayakkabı orta tabanı faylon tabandır. Bu taban phylon taban olarak da bilinir. Phylona, ikincil köpürme de denilmektedir. Faylon taban nedir (phylon taban nedir) sorusu bu yazıda incelenmektedir.

 

Faylon Taban Özellikleri Nelerdir?

Phylon taban ne demek ve phylon taban özellikleri nelerdir? Faylon taban Çin'de, MD taban olarak farklı bir isimle adlandırılmaktadır. Bu teknik olarak "iki kat köpük eva tabanı" olarak da bilinmektedir. Genellikle, koşu ayakkabısı, atletik ayakkabı veya sandaletin orta tabanında kullanılan bu malzeme phylon taban ayakkabı yapımında kullanılmaktadır.

Faylon taban özelliklerinden bir tanesi yere iyi bir şekilde tutunabilmesidir. Bu özelliği sayesinde oldukça kaymaz bir yapıya sahip olan taban türü olduğunu söylemek mümkündür. Ancak faylon taban spor ayakkabı ve terliğin kaymaz özelliğinin tam anlamıyla hangi düzeyde olduğu ise, bu ayakkabılarda kullanılan faylon taban çeşidine göre farklılık gösterebilmektedir. 

Faylon taban ayakkabı nedir ve faylon taban ayakkabı ne demektir? Phylon (faylon) taban ayakkabı, sıkıştırılmış, ısı ile genişletilmiş ve daha sonra bir kalıpta soğutulmuş EVA köpük paletlerinden yapılan faylon malzemesinden oluşan tabana sahip olan ayakkabı çeşididir. Sıkıştırma kalıplı faylon ayakkabılar, ince kırışıklıklar ile tanımlanan çeşitli tasarımlara dönüştürülebilir.

Faylon taban yerli ayakkabının en önemli özelliği hafif olmasının yanında esnek ve iyi bir yastıklama performansına da sahip olmasıdır. Filon köpük aynı zamanda EVA olarak da adlandırılmaktadır. Bunun sebebi ise EVA köpük peletlerinin iki kat sıkıştırılıp daha sonra ısı ise genişletildikten sonra bir kalıba soğutulması ile phylon taban oluşturulmasıdır. Bu sıkıştırma kalıplı phylon, tasarımcıların fikrine uyum sağlamak için çeşitli tasarımlara dönüştürülür.

 

 

Faylon Taban Hammaddesi Nedir?

Faylon taban hammaddesi EVA köpüktür. Sıkıştırılan ve daha sonra ısı ile genişletilen ve daha sonra bir kalıba soğutulan EVA köpük peletleri bu malzemenin yapı taşıdır. EVA, etil vinil asetatın kısaltılmış halidir. Kauçuk benzeri bir yapıdadır.

EVA maddesi, ayakkabının tabanını son derece elastik ve yumuşak hale getirmekte, son derece düşük yoğunluğa sahip olduğundan dolayı spor ayakkabılarının tabanlarında yıllardır kullanılan bir malzemedir.  Faylon tabanda iki kat ısıtılmış EVA kullanılır dolayısıyla faylon taban, EVA tabanın özelliklerini taşır. 

Phylon taban yapılırken malzeme iki kez ısıtılır, daha sonra basınçlandırılır modele dökülür ve ardından soğutulur. Bu işlemler sonucunda istenilen şekil elde edilir. İki kez ısıtılması nedeni ile faylon tabanın bir diğer adı çift köpük tabandır. Faylon tabanın yumuşaklığı sıcaklık ile belirlenir. 

Isıtma işleminde sıcaklık ne kadar zamanda uygulanırsa, sıcaklık ne kadar yüksek olursa, faylonun yoğunluğu o kadar büyük olur. Bunun tam tersi olarak, ısıtmada düşük sıcaklık kullanılırsa, faylon taban o kadar yumuşak olur.

 

 

Faylon Taban Çeşitleri Nelerdir?

Ayakkabı tabanlarında günümüzde birçok çeşit malzeme kullanılmaktadır. Bu taban çeşitlerinden birisi olan faylon tabanın da kendi içinde çeşitlerinin varlığından söz etmek mümkündür. Faylon taban çeşitlerinden bazılarına ise şu şekilde değinilebilir;

  1. Termo - Faylon Taban
  2. TPU - Faylon Taban
  3. Kauçuk - Faylon Taban
  4. Eva - Faylon Taban

Ayaklar vücut ağırlığını taşıyan organlardır. Vücuttaki toplam kemik sayısının yarısına yakını ayaklarda bulunmaktadır. Ayağın mükemmel dinamik özellikleri sayesinde bu iş güzelce halledilir. Ayakkabının sadece görsellik için değil, ayağı koruyan ve ayak hareketlerine katkı sağlayan önemli bir ‘giysi’ olduğu unutulmamalıdır. Yanlış ayakkabı seçimi ile bu organ zora sokulmamalıdır. 

Ayakkabı seçimi ile ayakkabı bakımı ve ayak sağlığı birbiriyle bağlantılı olan konulardır. Ayakkabı seçiminde dikkat edilmesi gereken birçok konu bulunur. Bu konuların başında ayakkabı tabanı gelse de başka konulara da dikkat edilmesi gerekir. Ayak hacmi gün içerisinde değişiklik gösterdiğinden en ideal ayakkabı alma zamanı akşam saatleridir.

Ayakkabı sağlığı için çamaşır makinesinde yıkama yapılmamalıdır. Çünkü eğer çamaşır makinesinde yıkanırsa ayakkabı derisi zarar görür. Ayakkabı 30-40 derece suda elde yıkanmalı ve kesinlikle güneşte, soba, kalorifer yanında kurutulmamalıdır. Ayakkabı, gölgede ve yavaş yavaş kurutulmalıdır.

Faylon Taban Hafif mi?

Faylon taban ayakkabı ne demek sorusu kadar faylon taban hafif mi sorusu da merak edilen konular arasındadır. Özellikle uzun saatler dışarıda kalan, spor yapan, yürüyüşlere çıkan ve uzun mesafeler kat edecek insanlar, bir ayakkabıda hafif taban özelliğine dikkat ederler. Faylon taban içerisindeki malzemeler sayesinde hafiftir. Bu özelliği sayesinde hafif taban ayakkabı arayanların imdadına yetişir. 

 

 

Faylon Taban Kayar mı?

Özellikle iyi bir ayakkabı tabanı ayakkabı ve terlik gibi ayağa giyilen ürünlerin kullanımında konfor ve güvenliğinin sağlanmasında büyük önem taşır. Ayakkabı tabanı kaygan yapıya sahip olursa terlik ve ayakkabı gibi ayağa giyilen ürünlerde, kullanıcılar için özellikle güvenlik açısında ciddi bir sorun yaratabilir. 

Kaynak ayakkabı tabanlarının sebep olduğu olumsuzlukların başında kayarak düşmek gelir. Bu neticesinde insanlar çok ciddi bir şekilde yaralanabilir ve hatta kayarak düşmelerin sonucu ölüme kadar varabilir. Bu bakımdan ayakkabı ve terlikte kullanılan tabanın önemi büyüktür. Bu nedenle phylon taban kayar mı sorusu çok fazla sorulmaktadır. 

Faylon tabanın yoğunluğu son derece düşüktür bu sebeple hafif ve de elastikliği son derece yüksek olan bir tabandır. Faylon taban birçok ayağa giyilen üründe sık tercih edilmektedir. Bu kadar sık tercih edilmesinin bir sebebi ise elastikliğinin fazla olması ve bu neticede ayağın zemine tam anlamıyla tutunmasını sağlamasıdır. 

Bu da ayakkabıya oldukça kaymaz bir yapı sağlamaktadır. Ancak faylon tabanın tam anlamıyla kaymaz özelliğinin ne düzeyde olduğunu, bu ürünlerde kullanılan faylon çeşidi belirlemektedir.

 

 

Faylon Taban mı Termo Taban mı?

Termo taban, özellikle kış aylarında yağışlı havalarda ayakları soğuktan korumak için tercih edilir. Termo tabanın sağladığı özellikler aşınmaya karşı yüksek dayanım, kaymaya karşı yüksek direnç, düşük yoğunluk, esneklik vb. Özellikle kaymazlık özelliği sayesinde faylon tabana benzerlik gösterir. Eğer hafif ve kaymaz tabanlı ayakkabı almak isteniyorsa faylon taban tercih edilmelidir. Fakat ısı yalıtımı ile kaymazlık sağlayan bir ayakkabı isteniyorsa termo tabanlı ayakkabılar tercih edilebilir.



Etiketler: Faylon Taban Özellikleri Nelerdir?, Faylon Taban Nedir?
Aralık 02, 2022
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR
?erez Kullan?m?