Deri ceket, her zaman zamanın ötesinde giyim tercihlerinden biri olmaktadır. Modası hiç geçmeyen sadece model veya renk değiştiren bu ikonik giysiler ayrıca iyi birer kurtarıcı olarak da bilinmektedir. Gerek jean pantolon ve tişört kombininin üstüne kullanılmaktadır. Gerekse şık bir gece kıyafetiyle giyildiği de görülmektedir. Özellikle mevsim geçişlerinde rahat, hafif ve havalı olan bu parçaların hijyenine de dikkat edilmektedir. Deri ceketlerin çamaşır makinesinde yıkanmadığı bilinmektedir. Her zaman kuru temizlemeye göndermek dışında bir çözüm bulunması gerekmektedir. Bu durumda deri ceket nasıl temizlenir? sorusu akıllara gelmektedir.
Deri Ceket Bakımı Nasıl Yapılır?
Dolapların vazgeçilmez parçalarından biri olan deri ceketlerin uzun süreli kullanımı için önemli püf noktaları bulunmaktadır. Deri ceket bakımı için, farklı özelliklerde geliştirilmiş deri bakım ürünleri mevcuttur. Deri yumuşatıcılar veya deri bakım setleri olarak da geçen bu ürünler eksiksiz gerçek deri ceket bakımını sağlamaktadır. Deri bakım kremi yüzeyde yağ kalıntısı bırakmadan ömrünü uzatmaktadır. Ayrıca, su geçirmez özellikleri sayesinde orijinal deri ceket ürününüzün dayanıklılığını da arttırmaktadır. Eğer evdeki imkanlar ile deri ceket bakımı yapılmak isteniyorsa da, zeytinyağı ve vazelin kullanılmaktadır. Vazelin ve zeytinyağı sayesinde ceketler parlamaktadır. Bir pamuğa az miktarda vazelin ve zeytinyağı sürüldükten sonra ceketin dış yüzünü itinayla silinmektedir. Sonra askıya asılan ceketin yağı emerek nemlenmesi beklenmektedir. Öncesinde kuru bir bez yardımı ile fazla yağ alınmaktadır.
Hakiki Deri Mont Nasıl Temizlenir?
Hakiki deri montların temizliği özen istemektedir. Öncelikle deri ceket temizliği için, içinde yer alan ve tam olarak hangi tür deriden yapılmış olduğu belirtilen kullanma talimatına dikkat edilmektedir. Bu talimatlar genel olarak hakiki deri montun profesyonel temizleyiciler olan kuru temizlemeye götürülmesi tavsiye vermektedir. Profesyonel temizleme yöntemi her zaman en ideal olandır. Ama her zaman için uygun ve hesaplı bir yöntem de olmamaktadır. Deri montun ev içi temizliği için de çamaşır makinesinin, deterjanların ve kimyasal temizlik maddelerinin hiç uygun olmadığı vurgulanmaktadır. Deri ceket sadece tozlu ise, bir kovaya ılık su ve bir miktar yumuşak doğal sabun ilave edilmektedir. Sabunun tamamen eridiğinden emin olduktan sonra yumuşak bir bezi iyice sıkıp, montun yüzeyi yavaş yavaş temizlenmektedir. Bu işlem ovalamadan, kazımadan, nazikçe yapılmaktadır. Daha sonra ayrı kuru ve temiz bir bezle montun kurtulması sağlanmaktadır. En son olarak temiz bir beze dökülen deri temizleyici ile ceket yine hafif hareketlerle silinmektedir. Bu işlem sonrasında askıya alınan hakiki deri mont açık havada kurumaya ve havalandırmaya bırakılmaktadır.
Suni Deri Ceket Nasıl Temizlenir?
Deri ceketlerin farklı modellerine ve renklerine sahip olunmak istenmektedir. Bu da maliyet doğurmaktadır. Bu durumda suni deri ceket satın almak daha uygun olmaktadır. Edinilen suni deri ceketin de hijyenine, yıkanmasına ve bakımına dikkat etmek gerekmektedir. Çamaşır makinesinde yıkanmaması önemle vurgulanan bu ceketleri evde temizlemek için yapılması önerilen işlemler mevcuttur. En basitinden ılık suyun içine dökülen sıvı deterjan veya şampuan bu işlem için uygun olmaktadır. Hazırlanan bu karışım sayesinde temiz bir bez ile ceketin her yeri arınmaktadır. Oluşmuş hafif lekeler için de yüz temizleme sütü iş görmektedir.
Deri Ceket Makinede Yıkanır mı?
Deri ceketin deforme olmaması ve güzel görüntüsünü korumak adına çamaşır makinesinde yıkamak uygun bir yöntem olmamaktadır. Ceketlerin iç kısımlarında bulunan talimatlarda da bu belirtilmektedir. Makinede yıkamak ceketleri yıpratmaktadır. Dokusunu inceltir ve onarılmaz çatlakların oluşmasına neden olmaktadır. Bu durum deri ceketin olumsuz etkilemektedir. Ceketlerin kullanım talimatı dışında yıkanması, kurumalarına ve çatlakların oluşmasına neden olmaktadır. Böylece çoğu zaman onları kullanılmayacak hale getirmektedir. Deri ceket temizliğinde çamaşır makinesi kadar deterjanlardan da uzak durulması gerektiğinin altı çizilmektedir.
Deri Ceket Kırışıklığı Nasıl Giderilir?
Deri ceketlerin nasıl düzgün olacağı, kırışıklıklarının nasıl giderileceği merak edilen konular arasında yer almaktadır. Gerçek derinin, suni deriye göre kırışma özelliği göz önünde tutulduğunda kırışıklıkları giderme işlemi de şart olmaktadır. Evde uygulanabilecek en doğal yöntemlerden birisi buhar uygulaması olmaktadır. Bu işlem için deri ceket banyoda uygun bir yere asılmaktadır. Sıcak su açılarak buhar oluşumu gerçekleştirilir. Buharın banyoda yoğunluk sağlayabilmesi içinde banyonun penceresinin ve kapısının kapatılmaktadır. Yarım saat bu şekilde ceket bekletilmektedir. Bu esnada oluşan doğal buhar sayesinde kırışıklıklar açılır ve istenen sonuç elde edilmektedir. Aynı işlem deri ceket ve deri mont dışında, deri uzun mont içinde geçerli olmaktadır.
Deri Ceket Nasıl Ütülenir?
Temizliği ve kırışıklık giderilmesi kadar ütülenmesine de dikkat edilmesi gerekilen deri ceketler kesinlikle direk sıcak ütü ile ütülenmemektedir. Deri ceketin ütülenme işlemi öncesinde, ceketin rengine uygun bir bez tercih edilmektedir. Örneğin beyaz deri mont veya krem deri ceket ütüleme işleme için beyaz renk bez kullanılmaktadır. Ütü ısısına dayanıklı ve uygun olan bu bez ile kırışıklıklar giderilmektedir. Öncelikle dere ceket ütü masasına konulur ve üzeri seçilen bez ile kaplanmaktadır. Ceketin hiçbir tarafının açıkta kalmaması önem teşkil etmektedir. Yapışmayacak ve cekete zarar vermeyecek bezin üzerine ılık ütü ile işlem uygulanmaktadır.
Deri Ceketten Boya Nasıl Çıkarılır?
Deri ceket üzerinde boya lekeleri kuru temizleme desteği ile çıkarılmaktadır. Bunun dışında meydana gelmiş olan boya veya başka lekeler için ev ortamında da temizleme işlemi uygulanabilmektedir. Evde yapılacak temizleme işlemi öncesinde ceketin ufak bir bölgesinde deneme yapılması önerilmektedir. Hazırlanan ılık suyun içinde miktar sabun eritilmektedir. Deterjan tercih edilmemektedir. Daha sonra özel deri temizleme fırçası veya kullanılmayan temiz ve yumuşak başlıklı bir diş fırçası hazır olan sabunlu ılık suya batırılır. Fırça nazik hareketler ile boyanın olduğu yüzeye sürülür. Ayrıca, ev yapımı beyaz sirke de bu işlem için uygun olmaktadır.
Deri Ceket Alırken Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?
Gerçek bir deri ceket almak isteniyor ise şunlara dikkat edilmelidir: Ceketin iç etiketi kontrol edilmektedir. Gerçek deri kokusu ile kendini belli etmektedir. Alınacak deri ceketin gerçek olduğu kesinleştikten sonra vücuda uygun seçim yapılmaktadır. Deri ceketin giydikçe vücudun şeklini aldığı göz önünde bulundurmak gerekmektedir. Buna göre doğru beden seçimi önem kazanmaktadır. Omuza tam oturması, kalın giysilerle kullanımından dolayı önünün kapanabiliyor olması da diğer kriterler olmaktadır. Deri ceketi denerken önünü kapatıp, kollar karşıya ve yukarı doğru uzatılmaktadır. Böylece deri ceketin içindeyken rahat hareket edilip, edilmediği kontrolü sağlanmaktadır.
Deri Ceket Nasıl Saklanır?
Deri ceketlerin ömrünü uzatmak ve daha sağlıklı kullanabilmek adına saklanması da önemli bir husus olmaktadır. İlk olarak dolapta saklanmadan önce deri ceketin vazelinle silinmesi önerilmektedir. Uygun bir elbise torbası içinde muhafazalı durmaktadır. Destekli ve ahşap askıların kullanılması konusu vurgulanmaktadır. Askı kısmının düz olması ve deriyi esnetmeyecek genişliğinin bulunması belirtilmektedir. Deri ceketler saklanırken veya kaldırılacağı zaman katlanmamalıdır. Bu durum deri ceket soyulması, deri cekette kat izinin oluşması ve kırışması nedenlerine sebep olmaktadır.