Deri Ayakkabı Nasıl Yumuşatılır?

deri-ayakkabi-nasil-yumıusatilir

Deri ayakkabı, günümüzde en yaygın olarak kullanılan kaliteli ayakkabı türlerindendir. Taşıdıkları özellikler sayesinde sıklıkla tercih edilirler. Özellikle de kalite ve parlaklık vazgeçilmez görüntü özelliklerinden bir tanesidir. Malzeme kalitesi orijinal olan deri ayakkabıları özel kılan, uzun ömürlü ve sağlam olmalarıdır. Ancak ilk alındıklarında bazı başka özelliklerinin de bilinmesi ve ayakkabı kullanımının buna göre yapılması gerekmektedir. Çünkü deri ayakkabılar, yeni alındıkları zaman henüz açılma olmamasından dolayı sert olabilmektedir. Bu noktada da deri sert ayakkabı nasıl yumuşatılır sorusunun yanıtı özenle bilinmelidir. 

Zira ilk alındıklarında sert olmaları açısından bazı kişiler tarafından kullanılmayan ve hatta bazen bir kenara atılan deri ayakkabılar için birçok çözüm vardır. Bu gibi durumların önlenmesi için deri ayakkabı yumuşatma işlemlerinin bilinmesi önemli bir husustur. Öncelikle deri ayakkabıları yumuşatmak için ayakkabıya yapılmış olan boya işlemi kurumaya bırakılmalıdır. Boya kurumaya yakınken ara sıra tekrar boya uygulanmaktadır. Bu şekilde boya, deri ayakkabının yumuşamasına olanak tanımaktadır.  Boya işlemi ile yumuşatma, en çok kullanılan ve bilinen yöntemlerin başında gelmektedir. 

 

Kuruyan Deri Ayakkabı Nasıl Yumuşatılır?

Kuruyan ve sert olan derilerin bazen bazı işlemler uygulanarak yumuşatılması gerekir. Bu yöntemlerden biri boyama işlemi yaparak yumuşatma işlemidir. Ancak bununla beraber daha bir sürü yöntemden söz etmek mümkündür. Haliyle kuruyan deri ayakkabı nasıl yumuşatılır sorusuna verilecek cevap da oldukça basittir. Deriler, ilk alındıklarında sert oldukları gibi sonrasında da sertleşebilir. Mesela yanlışlıkla ıslanan bir deri ayakkabı sonrasında sertleşme gösterebilir. İşte tüm bu durumlar için uygulanacak yumuşatma yöntemleri işe yaramaktadır. 

Kuruyan derinin yumuşatılması için bir bez kullanılabilir. Bez üzerinde deri temizleyici eklenebilir ve küçük daireler halinde ayakkabının üzerine sürülebilir. Temiz bir bez kullanılması püf noktadır. Cilanın uygulanma sorasında kullanılan aynı daire hareketler hafifçe silinmelidir. Bir başka yöntem ise badem yağı, Hint yağı veya vazelin kullanımıyla yumuşatma sağlanmasıdır. Bu yağlardan birinin tercih edilmesi sonrasında deri ayakkabıların sertliği yok edilebilmektedir. Aynı zamanda bu yöntemler sayesinde deri ayakkabılar daha parlak, temiz ve cilalı da görünmektedir. 

 

Islaklıktan Sertleşen Deri Ayakkabılar Nasıl Yumuşatılır? 

Sert ayakkabıyı yumuşatmak için ne yapmalı için ilk bahsedilen yöntem genellikle yağlama yöntemi olmaktadır. Çünkü yağın ayakkabıları yumuşatma etkisi oldukça büyüktür. Hint yağı ve badem yağına ek olarak bir de vizon yağları da sert deriyi yumuşatmak için kullanılan bir yağ türüdür. Bunlardan herhangi biri seçilerek sert deri en kısa sürede yumuşatılmaktadır. Ayrıca kolaylıkla erişilebilir bir çözüm olan vazelin de sert deriler için tercih edilme oranı fazla olan bir üründür. 

Sert bot nasıl yumuşatılır konusunda da yöntemler aynı olmaktadır. Kısacası sert deri yumuşatma uygulamalarının hepsi tüm deri ayakkabı modelleri için geçerlidir. Yani her türlü deri ayakkabı, bot veya benzeri ürünler için yağ kullanımı, boya işlemi ve diğer tür yöntemlerin kullanılması uygundur. Bununla beraber beyaz sabun kullanılması yoluyla da deri yumuşatılabilir. Ayakkabı üzerine sürülen beyaz kalıp, güneşli ortamda kurutulmaktadır. Kuruma sonrasında ise temiz bez ile silinmesi gerekmektedir. Bu işlem sayesinde sert olan tüm deri ayakkabı modelleri yumuşamaktadır. 

 

Deri Ayakkabı Yumuşatmak İçin Pratik Yöntemler

Deri ayakkabı yumuşatmak için pek çok yöntemden söz edilmiştir. Ancak bu yöntemler kadar yöntemlerin uygulama kısımları da oldukça önemlidir. Yani deri yumuşatmak için ilk öncesinde uygulama yöntemlerinin bilinmesi gerekmektedir. Peki, ayakkabı derisi yumuşatma nasıl olur? Deri sandalet nasıl yumuşatılır? Sorularının yanıtı ne olmaktadır? Sert olan deri ayakkabıları yumuşatmak için pratik yöntemler şu şekildedir:

  • Hindistan cevizi yağı, badem yağı, vizon yağı veya vazelin kullanarak yapılan yumuşatma işlemleri başarılı sonuçlar vermektedir.
  • Beyaz sabun ile ıslatılan sert deri ayakkabılar kuruduktan sonra silindiğinde yine yumuşuma etkisi göstermektedir.
  • En etkili çözümlerden biri olan izopropil alkol de yumuşatma işlemi için işe yarayan bir uygulamadır. Bir pamuk parçası ile ayakkabıya sürülen ve ardından vazelin uygulaması ile sonlandırılan bu işlem sert derinin yumuşaması için en kısa sürede etki gösteren bir yöntemdir. 
  • Sert deri ayakkabılara uygulanan bir diğer pratik yöntem de darbe uygulamasıdır. Bunun için çekiç ile biraz darbe uygulanması yeterli olmaktadır. Sert olan bölgenin çekiçle dövülmesinden sonra yumuşama sağlanmaktadır. 
 

Vazelin Deri Ayakkabıyı Yumuşatır mı?

Deri ayakkabıların en sevilen özelliği çeşitleridir. Yani gerek kadın gerekse de erkek için farklı birçok modeli bulunan bir ayakkabı türüdür. Ve kadınlar tarafından en çok tercih edilen deri ayakkabı kadın seçenekleri oldukça fazladır. Burada önemli olan ise seçilecek olan derinin mutlaka gerçek deri olup olmadığı konusunda yapılması gereken kontroldür. Çünkü gerçek deriye benzer olarak üretilen suni deri ayakkabı çeşitleri de vardır. Bu nedenle gerçek deri modellerine ağırlık verilmesi gerekir. 

Ve gerçek derilerin sert olmaları bazen kullanıcısını üzmektedir. Ancak sert deri yumuşatma yöntemleri sayesinde ürünlerin kısa süre içinde sertlik özellikleri kaybolmaktadır. En yaygın kullanım ise vazelin ile deri ayakkabı yumuşatma yöntemdir. Vazelin deri ayakkabı üzerine ince bir katman halinde sürülür. Bu şekilde birkaç saat bekletildikten sonra ise fazla olan kalıntılar kuru bir bezle silinir. Hem pratik hem de oldukça da etkili olan bir yöntemdir. Sonuç olarak vazelin sayesinde sert olan deri ayakkabılar kısa sürede yumuşamaktadır. 

 

Ayağa Vuran Deri Ayakkabı Nasıl Yumuşatılır?

Can acıtan bir durum olan ayakkabı vurması kişinin yaşam kalitesini olumsuz etkilemektedir. Zira deri, sunu deri ya da herhangi bir malzeme ile yapılmış olan tüm sert ayakkabılar için bu durum söz konusudur. Yani ayakkabı kalitesi ne kadar iyi olursa olsun ayağa vuran bir ayakkabı her zaman olmaktadır. Bu tür olumsuzlukları önlemek için de bazı yöntemler vardır. Ve ayakkabının arkası nasıl yumuşatılır sorusuna çözüm olacak uygulamalardır bunlar. Peki, ayağa vuran derinin yumuşatılması mümkün müdür?

Evet, mümkündür. Ayağa vuran deri veya herhangi bir ayakkabı buhar yöntemi ile sorunsuz bir şekilde çözülebilir. İlk olarak bir tencere içerisinde su kaynatılır ve ayakkabı kaynayan suyun buharında 5 dakika kadar tutulur. Sonrasında ise bu ayakkabı içerisine gazete parçaları eklenerek birkaç gün bu şekilde bekletilmesi gerekir. Ve bu işlem sonrasında vuran ayakkabı yumuşayacaktır. Bunların yanı sıra diğer tüm yumuşatma yöntemleri de uygulanabilir. Bu yöntemlerin her biri sert ayakkabılar için en kalıcı çözümler sunmaktadır.

 

Deri Ayakkabı Bakımında Dikkat Edilmesi Gerekenler

Deri ayakkabılar kaliteli oldukları kadar sağlamdır. Ancak sağlam olsa da hassas ve doğru bir bakım gerektirirler. Yani deri ayakkabı bakımı önemlidir. Bu yüzden de adımların doğru uygulanması gerekmektedir. Deri ayakkabıların uzun süre dayanması ve kullanışlı olması içim deri ayakkabı nasıl temizlenir üzerine aşamaların iyi bilinmesi ve uygulanması ilk öncelik olmalıdır.  Deri bakımı için deri bakım ürünleri tercih edilmeli ve düzenli periyotlar ile bakım ve temizlik yapılmalıdır. 

Deri ayakkabılar da diğer ayakkabı türleri gibi belli aralıklarla havalandırılmalıdır. Böylece ayakkabı içerisinde oluşan bakteriler zamanla ortadan kaybolacaktır. Aynı şekilde sağlıklı bir deri ayakkabı için bazen deri ayakkabı kullanımına ara verilmelidir. Sık sık giyilen ayakkabı kısa sürede deforme olabilir. Sonuç ise hassas ve doğru ürünlerle yapılan bir bakımın önemli olmasıdır. Ve son olarak deri ürünler üzerinde her türlü yöntem denenmemelidir. Sadece bahsi geçen pratik yöntemlerin uygulanması yeterli olacaktır. 

Etiketler: Deri Ayakkabı Nasıl Yumuşatılır, Kuruyan Deri Ayakkabı Nasıl Yumuşatılır, Vazelin Deri Ayakkabıyı Yumuşatır mı, Deri Ayakkabı Bakımında Dikkat Edilmesi Gerekenler
Ocak 03, 2023
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR
?erez Kullan?m?