Deri Ayakkabı Nasıl Temizlenir?

deri-ayakkabi-nasil-temizlenir

Bakımlı ve şık ayakkabılar hem kadınların hem de erkeklerin kombinlerinin en önemli parçalarından biridir. Günlük giyimde sıklıkla kullanılan ayakkabılar ile ilgili olarak yanıtı en fazla merak edilen soruların en başında “Ayakkabı en iyi nasıl temizlenir?” yer almaktadır. Deri ayakkabı temizliği deri tipine bağlı olarak değişkenlik göstermektedir. Ancak derinin türü fark etmeksizin bazı yöntemler uygulanabilir. Deri ayakkabıların temel temizliği at kılı fırçası ile yapılabilmektedir. Ayakkabı üzerinde yer alan tozların ve kirlerin giderilmesi için at kılı fırçası ile fırçalama yapılabilir. Ayakkabının taban ile birleşen kenarının fırçalanmasının ardından hafif nemli bir bez yardımı ile silinebilir. Ayakkabı derisinin çatlamaması için ayakkabının doğrudan güneş görmeyen bir alanda kurumaya bırakılması tavsiye edilmektedir.

 

Deri Ayakkabı Temizlemede Kullanılabilecek Malzemeler

Deri ayakkabı bakımında temizlik malzemeleri olarak temizleme bezi, ayakkabı fırçası ve özel deri temizleyicine ihtiyaç duyulmaktadır. Genel temizlik işleminin ardından temizleme bezi ile deri yumuşatıcısı veya deri cilası uygulaması yapılabilir. Kullanıcılar “Ayakkabıyı parlatmak için ne yapmalı?” sorusunun yanıtını merak etmektedirler. Deri ayakkabıları parlatma malzemeleri ise; temizlik bezi, deri yumuşatıcı ve ayakkabı fırçasıdır. Deri ayakkabı temizliği için üretilmiş olan deri ayakkabı temizleme köpüğü ve deri ayakkabı temizleme spreyi de ayakkabı yüzeyindeki kirlerin ve lekelerin çıkarılmasını sağlamaktadır. 

 

Deri Ayakkabı Temizleme Köpüğü Nedir?

Kullanıcıların yanıt aradıkları sorular arasında “Suni deri ayakkabı nasıl temizlenir?” yer almaktadır. Deri türüne bağlı olarak farklı yöntemler uygulansa da bazı ortak temizleme yöntemleri bulunmaktadır. Deri ayakkabıların daha parlak ve canlı görünmesi için deri ayakkabı temizleme köpüğünden faydalanılabilmektedir. Deri ayakkabı temizleme köpüğü ayakkabıların daha temiz ve canlı görünmesi amacıyla üretilmiş olan malzemedir. Deri ayakkabı temizleme köpüğü yumuşak bir beze veya yumuşak bir ayakkabı fırçasına sıkılarak ayakkabıya uygulanabilir. Yumuşak bez ile ayakkabının dış yüzeyinin temizliğinin yapılmasının ardından ayakkabı temizlenmektedir. Kir çıkarmada da kullanılabilen bu yöntem uygulanırken ayakkabının çok ıslatılmaması önerilmektedir. 

 

Deri Ayakkabı Temizleme Spreyi Nedir?

Deri ayakkabılarda kullanılan bir başka yöntem deri ayakkabı temizleme spreyi uygulamasıdır. Nubuk deri ayakkabı temizliği veya deri ayakkabı temizliğinde kullanılan deri ayakkabı temizleme spreyi, ayakkabıların çok daha temiz ve canlı görünmesini sağlamaktadır. Yumuşak ve temiz bir beze 10 cm mesafeden püskürtülen sprey dairesel hareketler ile ayakkabılara uygulanmaktadır. Bu yöntem ile ayakkabılar yumuşak ve esnek bir form kazanmaktadır. Ancak deri ayakkabı temizleme spreyinin doğrudan ayakkabı üzerine sıkılmaması ve derinin fazla ıslatılmamasına özen gösterilmesi önerilmektedir. 

 

Deri Ayakkabı Yağ Lekesi Nasıl Çıkar?

Deri ayakkabı kullanmaktan hoşlanan kişilerin yanıt aradıkları sorular “Ayakkabı lekesi nasıl çıkar, deri ayakkabıya dökülen yağ lekesi nasıl çıkar?” olmaktadır. Deri, zorlu işlemler ile aşınma ve yırtılmaya karşı son derece dayanıklı olması ile bilinmektedir. Ancak kullanım durumuna bağlı olarak deri üzerinde lekeler meydana gelebilmektedir. Nemli bir beze sürülen bir miktar kabartma tozu, yağ lekesini çıkarma konusunda etkilidir. Lekeli olan bölgeye uygulanan kabartma tozu, birkaç saat süresince ayakkabı üzerinde bekletilmektedir. Kabartma tozunun yağı emmesinin ardından temiz bir bez ile tozu alınmaktadır. 

 

Deri Ayakkabı Çamaşır Makinesinde Yıkanır mı?

Şık ve zarif görünümü sebebiyle tercih edilen deri ayakkabılar, rahatlıkları ile bilinmektedirler. Bu nedenle kullanıcıların akıllarında “Deri ayakkabı yıkanır mı, deri ayakkabı makineye nasıl atılır?” sorusu oluşmaktadır. Deri ayakkabılar son derece sağlam ve dayanıklı ayakkabılar olsalar da çamaşır makinesinde yıkandıklarında aşınma ve yıpranmalar oluşabilmektedir. Bu nedenle “Deri spor ayakkabı makinede yıkanır mı?” sorusunu soran kullanıcıların deri ayakkabıları çamaşır makinesinde yıkamamaları tavsiye edilmektedir. Aksi durumda ayakkabı kullanılamayacak hale gelebilmektedir. 

 

Beyaz Deri Ayakkabı Nasıl Temizlenir?

Beyaz deri ayakkabı, diğer renk ayakkabı modellerine göre daha kolay kirlenebilmektedir. Bu nedenle beyaz deri ayakkabı kullanıcıları “Beyaz deri ayakkabı nasıl temizlenir?” sorusunun yanıtını merak etmektedirler. Beyaz deri spor ayakkabı temizliğinde derinin türü önemli rol oynamaktadır. Mikrofiber malzemeden üretilen yumuşak bir bez veya at kılı ayakkabı fırçası ile temizlik işlemi yapılabilmektedir. “Siyah ayakkabı nasıl temizlenir?” sorusuna yanıt arayan kullanıcılar da bu yöntemi uygulayabilirler. 

 

Krem Rengi Deri Ayakkabı Nasıl Temizlenir?

Krem rengi deri ayakkabı temizliği beyaz deri ayakkabılara göre daha kolay yapılabilir. Birinci sınıf temizlik yöntemlerine ek olarak diş fırçası kullanılarak temizlik işlemi gerçekleştirilebilmektedir. Kirden etkilenen krem rengi deri ayakkabı üzerine diş fırçası aracılığıyla bol miktarda diş macunu uygulanabilir. Kirin temizlenmesi için ovalama işlemini ardından nemli bir bez veya havlu ile ayakkabının silinmesi gerekmektedir. Krem rengi deri ayakkabıların bağcıkları ise bir saat süresince sıcak su ve sıvı deterjan içerisinde bekletilebilmektedir. 

 

Küflenen Deri Ayakkabı Nasıl Temizlenir?

Deri ayakkabı kullanıcıları “Küflenen deri ayakkabı nasıl temizlenir?” sorusunun yanıtını merak etmektedirler. Küflenme, ayakkabının nemli bir ortamda kalması veya ayağın terlemesi sebebiyle oluşmaktadır. Küflenen deri ayakkabıların temizliğinde iç tabanın çıkarılması ve mikrofiber bir bez ile yüzeyin temizlenmesi gerekmektedir. İç tabana hafif bir deterjan veya yüz temizleyici uygulanabilir. Bir süre bekletilmesinin ardından yumuşak bir bez ile durulama yapılabilir. Deri ayakkabıların iç kısımlarına antibakteriyel sprey uygulaması yapılabilir. Bakterilerin giderilmesini sağlayan bu yöntemin ardından iç tabanların gece boyunca kurutulması, ertesi gün ise deri kremi ile nemlendirilmesi yeterlidir.

 

Deri Ayakkabı Koku Yapar mı?

Deri ayakkabının koku yapması, deri ayakkabının kalitesine bağlıdır. Kaliteli malzemelerden üretilen deri ayakkabılarda herhangi bir koku sorunu oluşmamaktadır. Ancak ayağın çok miktarda terlemesi sonucunda ayakkabıda koku meydana gelebilmektedir. Nefes alabilen bir yapıya sahip olan deri ayakkabıların kullanım sonrasında havalandırılmasının ardından koku yapması önlenebilir. 

 

Deri Ayakkabı Nasıl Doğru Kullanılır?

Deri ayakkabıların kullanımı derinin türüne bağlı olarak farklılık gösterebilmektedir. Ancak bazı yöntemler ile deri ayakkabıların çok uzun yıllar süresince gönül rahatlığı ile kullanılabilmesi mümkündür. Deri ayakkabıların temizliğinin düzenli aralıklarla yapılması, kullanım sonrasında havalandırılması önerilmektedir. Ayakkabıların gün aşırı giyilmesi önemlidir. Kullanılmadığı süre boyunca güneş ışığından uzak bir yerde ayakkabı kalıbı veya gazete kağıdı ile formunu koruması sağlanabilir. Giyme sırasında ise ayakkabı çekeceği kullanılabilir. 

 

Deri Ayakkabının İçleri Nasıl Temizlenir?

“Ayakkabı neyle temizlenir?” sorusunun yanıtı merak edilmektedir. İç taban çıkarıldıktan sonra gazete kağıdının üzerine konulmakta ve hafif deterjan veya yüz temizleyici ile uygulama yapılması gerekmektedir. Uygulama sırasında ılık veya soğuk su ile nemlendirilmiş olan bez kullanılması tavsiye edilmektedir. Durulama işlemi öncesinde bir süre bekleme yapılması ardından yumuşak bir bez ile kurulanması yeterli olmaktadır. Uygulama sonrasında ayakkabı içleri kolaylıkla temizlenmektedir. 

 

Deri Ayakkabı Islak Mendille Silinir mi?

Deri ayakkabılar dayanıklı olan ayakkabılardır. Birçok kullanıcı ayakkabılarının temizliğinde ıslak mendil uygulaması yapmaktadırlar. Ancak bu yöntem geçici bir çözümdür. İnatçı lekeler için daha profesyonel yöntemlerin uygulanması gerekmektedir. Islak mendil uygulaması arada bir yapılabilse de sürekli kullanımı tavsiye edilmemektedir. Islak mendilin aşırı sulu olmamasına özen gösterilmesi son derece önemlidir. Aksi durumda ayakkabıda bozulmalar meydana gelebilir. 

Etiketler: Deri Ayakkabı Nasıl Temizlenir?, Deri Ayakkabı Koku Yapar mı?, Deri Ayakkabının İçleri Nasıl Temizlenir?
Nisan 12, 2023
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR
?erez Kullan?m?