Ayakkabı Kaymaması İçin Ne Yapılır?

ayakabi-kaymamasi-icin-ne-yapilir

Günümüzde en yaygın olan sorunlardan biri de ayakkabı ile ilgili oluşan problemlerdir. Yanlış veya kalitesiz ayakkabı seçiminin beraberinde getirdiği bu tür sorunlar, kişinin yaşam kalitesini ve standardını olumsuz yönde etkilemektedir. Ve bu sorunlardan en yaygın olanı da ayakkabı kaymasıdır. Haliyle bu noktada akıllara ilk gelen soru ayakkabı kaymaması için ne yapılır olmaktadır. Ayakkabı kaymaması için sprey, ayakkabılar altına silikon sıkmak veya taban pedi gibi farklı yöntemler kullanılmaktadır. Günlük rahatlığın sağlanması adına bu tür yöntemler önemli bir yere sahiptir. 

Elbette ki ayakkabı kaymaması için daha pek çok yöntem mevcuttur. Bunların başında da tabanlar için oldukça işlevsel olan kaymaz silikon taban tercih edilmektedir. Özellikle de kış aylarında kaçınılmaz bir sorun haline gelen ayakkabı kaymaları için bu çözümler mutlaka bilinmelidir. Kaymaz ayakkabı seçimi yapılacağı gibi buzlanma olması gibi durumlarda sağlığa zarar verecek olumsuzluklardan korunmak adına da ayakkabı kaymaması için bazı önlemler alınmalıdır. Tabii ki her şeyden önce ayakkabı tabanlarına dikkat edilerek ayakkabı seçimleri yapılmalıdır. Kış mevsimi için bot alınırken de aynı şekilde bot tabanı incelenmelidir. 

 

Ayakkabılar Neden Kayar?

Ayakkabılar birçok nedenden dolayı kayabilir. Bunların başında ise kış mevsimindeki olumsuz ve yağışlı hava şartları gelmektedir. Elbette ki tek sorun mevsimsel olması değildir. Ayakkabı seçimlerinin kalitesiz seçilmesi ve doğru yapılmaması da ayakkabılardaki kayma problemlerinden bir tanesidir. Yani ayakkabı üretiminde kullanılan malzemeler de oldukça önemli bir yere sahiptir. Kaliteli, uzun ömürlü ve dayanıklı malzemelerden üretilmiş olan ayakkabıların alınması önerilmektedir. 

Bu özelliklere dikkate alındığında kaymayan spor ayakkabı, bot veya herhangi bir ayakkabı seçmek kolay olacaktır. Bunlara ek olarak bazı ayakkabı tabanları da kayma gibi sorunlara sebep olmaktadır. Bu nedenle spor ayakkabı alırken mutlaka spor ayakkabı tabanı göz önünde bulundurulmalıdır. Ya da spor ayakkabının altı kaymaması için ne yapılır sorusunun yanıtını bilmek de güzel bir çözüm olabilmektedir. Çünkü taban seçimleri de kaliteli olduğunda ayakkabı kaydırmaz ve sağlık açısından olumsuzluklara neden olmaz. Kısacası taban, malzeme ve kaliteli ayakkabılar için ilk öncelikler olmalıdır. 

 

Ayakkabının Kaymaması için Aparat Nedir? 

Ayakkabı kayması bazı yöntemlerle önlenebilir. Bu tür yöntemler için de bazı aparatlara veya malzemelere ihtiyaç duyulur. Yani ayakkabı kaymaması için aparat çeşitleri kullanılır. Bu aparatların kullanımları zemin yapısına göre değişiklik gösterebilmektedir. Kaymayı engellemek adına buzlu, karlı, ıslak ve pürüzsüz zeminler için çeşitli aparatlar seçilmektedir. Bu tür aparatlar ile ayakkabı kayması gibi sorunlar pratik bir şekilde engellenir. Ve en önemlisi de uygun ayakkabı taban değişimi ile her türlü ayakkabı kaymaz bir hale dönüştürülebilir. Bu aparatlar ise şu şekilde sıralanabilir;

Çivili aparatlar; kış mevsimlerinde buzlanma sürelerinin fazla olduğu yerlerde yaygın olarak kullanılır. Kauçuk sivri uçlar; karlı ve buzlu zeminlerde yürümeyi kolaylaştırmak amacıyla üretilmiş olan kaliteli ve tabanı yuvarlak sivri uçlardan oluşmuş olan ayakkabılardır. Metal sivri tabanlar; bu tabanlar da özellikle buzlu zeminlerde yürümek amacıyla üretilmiş olan ve oldukça da pratiklik sunan bir aparattır. 

 

Ayakkabı Tabanı Değiştirmek Kaymayı Engeller mi?

Ayakkabı kaymasını engellemek için daha pek çok yöntemden söz etmek mümkündür. Kayan ayakkabı tabanına ne yapılır noktasında bir sürü çözüm vardır. Bu yöntemlerin başında ise en kolay uygulama olan tabanları yıpratmak olmaktadır. Ayakkabıları kaymaz hale getirmek için tabanlar zımpara kağıdı veya tırnak törpüsü gibi pürüzlü yüzeyli bir aparatla aşındırılabilir. Aynı zamanda taban pedi, ayakkabıların kayganlığını önlemek için uygulanan bir başka yöntemdir. Ve spreyler de botları daha az kaygan haline getiren ürünlerdir. Ve en önemlisi de ayakkabı için son çözüm uygulaması taban değişikliği olmaktadır. Yani ayakkabı tabanını değiştirmek de kaymayı engellemektedir. 

 

Topuklu Ayakkabının Altı Kaymaması için Ne Yapılır?

Topuklu ayakkabılar, taban yüzey alanlarının düz ayakkabılara göre daha az olması kayma sorununu beraberinde getirir. Ve bu yüzden diğer ayakkabı modellerine oranla daha çok kayarlar. Bu nedenle de ayakkabının altı kaymaması için ne yapılır konusunda zımpara kağıdı yöntemi baş göstermektedir. Ayakkabı tabanı zımpara kağıdıyla ovulduktan sonra taban boyunca çizgiler oluşturulur ve güçlü bir yapıştırıcı uygulanır. 

Kullanılan yapıştırıcı kuruduktan sonra ise lastiksi olan bir kaymaz taban elde edilir. Kısacası topuklu ayakkabı kaymaması için en bilindik yöntem zımpara kağıdıdır. Bunun yanı sıra topuklu ayakkabıda ayak kaymaması için de öneriler vardır. Ayakların topuklu ayakkabı içerisinde rahat etmesi için ılık su, yeşil çay gibi yöntemler uygulanabilir. Ya da ayakkabı içerisine eklenen ayakkabı pedleri de bir çözüm olmaktadır. Aynı şekilde ayakkabı dar ve sıkıyorsa giyilmeden önce ayakkabı içine bebek pudrası dökmek de etkili bir çözüm olacaktır. 

 

Karda Ayakkabı Kaymaması için Ne Yapılmalı?

Karda ayakkabı kaymaması için de bazı önlemler alınmaktadır. Bu önemlerin başında zımparalamak gelmektedir. Kışlık ayakkabılar birkaç yıl önce alınmış ise ayakkabı tabanının zımparalanması etkili bir çözüm olacaktır. Tabanı kayan kışlık ayakkabıların üzerine çorap giyilmesi de önemli bir kayma sorunu engelleyicisidir. Bunların yanı sıra en bilinen uygulama da ayakkabı tabanı değiştirme olmaktadır. Kaymayan bir ayakkabı tabanı ile değiştirilen ayakkabı daha rahat ve kaymaz olmaktadır. Çivi çakmak da ayakkabıların buzlu zemine tutunması açısından önemlidir. 

Kauçuk ayakkabı tabanı ile kışlık ayakkabılar sağlamlaştırılabilir. Böylece buzlu alanlarda yürümek daha kolay bir hale gelir. Bu tür yöntemler sayesinde buzda kaymayan bot veya başka bir tabirle karda kaymayan bot elde etmek kolay olacaktır. Hatta saç spreyleri de ayakkabı tabanına sıkıldığında kayma sorunlarını ortadan kaldırmaktadır. Sonuç olarak kauçuk tabanlı, silikon veya plastik tabanlı ya da kaliteli malzemelerden üretilmiş olan ayakkabı tabanına sahip ürünler karda hangi ayakkabı kaymaz sorusunun yanıtı olmaktadır. 

Botun Kaymaması için Ne Yapılır?

Botun kaymaması için ne yapılır da merak edilen soruların başında yer alır. Elbette ki diğer ayakkabılar için uygulanan yöntemlerin çoğu botun kaymaması için de kullanılan uygulamalardır. Ancak burada önemli olan kaymayan bot seçimleri yapmaktır. Zira ayakkabı tabanları çeşitli doğal veya sentetik malzemelerden üretilmektedir. Bu nedenle kış mevsimine en uygun olan termoplastik kauçuk tabanlar önerilmektedir. Çünkü kauçuk dayanıklıdır ve aşırı sıcaklara dahi uygundur. Kauçuk tabanın yanı sıra ayakkabı altına silikon sıkmak da geçerli ve pratik bir çözümdür. 

 

Hangi Ayakkabı Tabanı Kaymaz?

Poliüretan taban kayar akıllara takılan bir sorudur. Evet, kaliteli ve uzun ömürlü bir ürün olduğu doğrudur. En önemli özelliği ise kaymayan bir taban olmasıdır. Bu nedenle çoğu kişi tarafından sıklıkla tercih edilmektedir. Kış ayları için de uygundur ve seçilebilir bir üründür. Ancak daha çok termoplastik ayakkabılara öncelik verilmesi gerekir. Bununla beraber kalitesiyle adından söz ettiren outdoor ayakkabı tabanı da yaygın olarak kullanılmaktadır. Kısacası hangi taban kaymaz sorusu yerine kaydırmaz ayakkabı altlığı nelerdir üzerine araştırılmalar yapılması daha doğru olacaktır. 

Etiketler: Ayakkabı Kaymaması İçin Ne Yapılır, Ayakkabılar Neden Kayar, Ayakkabı Tabanı Değiştirmek Kaymayı Engeller mi, Botun Kaymaması İçin Ne Yapılır
Ocak 03, 2023
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR
?erez Kullan?m?