Ayakkabı Gıcırdaması Nasıl Geçer?

Ayakkabı Gıcırdaması Nasıl Geçer

Yürürken ses çıkaran ayakkabı, pek çok kişiyi ayakkabı kullanımı esnasında rahatsız eden problemlerin başında gelmektedir. Özellikle yeni alınan ayakkabılarda bu sorun gözlemlenmektedir. Bunun temel nedeni ayakkabının üretildiği malzemelerden kaynaklanmaktadır. Bu durumdan muzdarip olan birçok kişi ayakkabı neden gıcırdar araştırmakta. Ayakkabı gıcırdaması yalnızca ayakkabının dış tabanından kaynaklanmamaktadır. Aynı zamanda ayakkabının iç tabanından da benzer şekilde gıcırtı sesi gelebilmektedir. Bu durum benzer şekilde tabanlığın üretildiği malzemeden kaynaklı olabilmektedir. Ayakkabı gıcırtısı nasıl geçer sorusunun cevabını vermek için öncelikle gıcırtının nereden geldiğini anlamak gerekmektedir. Ayakkabı gıcırdaması dış kısımdan geliyorsa ayakkabının alt tabanına birtakım işlemler uygulanarak bu sorun çözülebilir. İç taban bölgesinden gelen sesler içinse ayakkabının iç kısmına bebek pudrası uygulanarak problem çözülebilir.

 

Ayakkabılar Neden Gıcırdar?

Ayakkabının altı neden gıcırdar özellikle yeni ayakkabı satın alan tüketiciler tarafından merak edilmektedir. Bu problem bilhassa yeni alınan ayakkabılarda meydana gelmektedir. Bunun nedeni yeni alınan ayakkabıların genel olarak alt kısımlarının pürüzsüz olmasından kaynaklanmaktadır. Bu problem çoğunlukla ayakkabı belirli bir süre kullanıldıktan sonra ortadan kalkmaktadır. Bazı durumlarda ise kullanım sonrasında da sorun devam edebilmektedir. Ayakkabı tabanının üretiminde kullanılan maddeler bu problemlerin nedenlerini oluşturabilmektedir. Özellikle kauçuk ve benzeri yapıya sahip ayakkabı dış tabanlarında bu problemle karşılaşılmaktadır.

 

 

Ayakkabı Gıcırdamasına Ne İyi Gelir?

Ayakkabı gıcırdaması nasıl geçer sorusunun birkaç farklı yanıtı bulunmaktadır. Öncelikle ayakkabı gıcırdaması hangi tabandan kaynaklanıyor, belirlemek gerekmektedir. Ayakkabının iç tabanında meydana gelen gıcırdama sesini engellemek için bebek pudrası kullanılabilir. Bebek pudrası kullanımı iç tabanda meydana gelecek nemlenme ve terlemeyi engeller. Bu sayede ayakkabı da meydana gelen gıcırdama sesini engeller. Dış tabanda oluşan gıcırdama sesini engellemek için kurutma makinası mendili kullanılabilir. Böylelikle dış tabanın pürüzsüz ve kaygan yapısı biraz daha pürüzlü hâle getirilebilir. Benzer şekilde dış tabana zımpara kâğıdı uygulamak da bir çözüm yolu olabilir. Bununla birlikte zımpara kâğıdı kullanırken dış tabanın dezenformasyona uğramamasına dikkat edilmesi gerekmektedir.

 

Yol Tutuşunu İyileştirme

Tabanı ses yapan ayakkabı, sadece kişiye ve çevreye rahatsızlık vermekle sınırlı kalmamaktadır. Aynı zamanda gıcırtı sesi ayakkabının yol tutuşunun da düşük seviyede olduğunun bir göstergesidir. Daha öncede bahsedildiği gibi bu problem genellikle yeni alınan ayakkabılarda meydana gelmektedir ve çoğunlukla kısa süreli kullanımlardan sonra düzelmektedir. Gıcırtı sesi kullanıma rağmen geçmiyorsa bu durum ayakkabının alt tabanının fazla kaygan yapıya sahip olduğunu göstermektedir. Bu durum özellikle fayans gibi yüzeylerde kayma tehlikesine neden olabilir. Kurutma makinası mendili kullanmak bu sorunu ortadan kaldırmak konusunda etkili yöntemlerden bir tanesi olarak bilinmektedir.

 

Gevşek Parçaları Yeniden Takma

Çok ses çıkaran ayakkabıya çözüm olarak kullanılan yöntemlerden bir diğeri ise gevşek parçaları yeniden takmaktadır. Pek çok ayakkabıda meydana gelen gıcırtının nedenlerinden bir tanesi ayakkabının alt tabanında meydana gelen gevşemeden kaynaklanmaktadır. Bu problemi ortadan kaldırmak için ayakkabının dış tabanında meydana gelen boşlukların doldurulması gerekmektedir. Japon yapıştırıcı ya da benzeri yapıştırıcı malzemeler kullanılarak bu boşluklar doldurulabilir. Gevşek parçalar tekrar yerine yapıştırıldıktan sonra ayakkabı gıcırdaması problemi çözülebilir.

 

Ayakkabı Tabanını Zımpara Kâğıdı ile Pürüzlendirme

Ayakkabı topuğunun ses çıkarmaması için uygulanan bir diğer yöntem ise zımpara kâğıdı kullanmaktır. Bir önceki başlıklarda da bahsedildiği gibi ayakkabı gıcırdaması ayakkabı tabanının aşırı pürüzsüz olması nedeniyle meydana gelen bir problemdir. Ayakkabı dış tabanının aşırı pürüzsüz olması ise gıcırdama sorununun yanı sıra kaygan zeminlerde düşme veya kayma tehlikesine de yol açabilir. Bir zımpara kâğıdı yardımıyla ayakkabının alt tabanının pürüzlendirerek gıcırdama sorunu ortadan kaldırılabilir.

 

Ayakkabıdaki Su Hasarını Onarma

Ayakkabı gıcırdaması probleminin yanı sıra bilhassa süet ayakkabılarda meydana gelen su lekeleri de pek çok tüketicinin mustarip olduğu konuların başında gelmektedir. Süet ayakkabılarda meydana gelen su hasarını onarmanın en etkili yöntemi ise süet silgisi kullanmaktır. Süet silgisi ayakkabı üzerindeki lekelerin giderilmesinde etkilidir. Standart kauçuk silgilerde aynı görevi görmektedir. Buna ek olarak süet ayakkabılar için özel üretilen spreyler kullanılarak ayakkabı yüzeyinde meydana gelen su hasarları onarılabilir.

 

Ayakkabının İçine Pudra Dökme

Ayakkabı iç kâğıdı da benzer şekilde gıcırtı problemine neden olabilir. Bu durum benzer şekilde malzemenin üretildiği materyalden kaynaklı olarak meydana gelmektedir. Öte yandan ayakkabının havasız bir yapıya sahip olması ya da ayak bölgesinde terleme problemi bulunması ayakkabı gıcırdaması sorununa neden olan diğer faktörlerdir. Terleme nedeniyle yürüme esnasında ayakkabı iç kâğıdı gıcırtı sesine neden olabilir. Ayakkabı iç kâğıdı altına bir miktar bebek pudrası uygulanarak kolayca gıcırtı sesinden kurtulunabilir. Yalnızca günlük ayakkabılar için değil aynı zamanda topuklu ayakkabının ses çıkarmaması için de aynı yöntem uygulanabilir.

 

Ayakkabıları Kabında Saklama

Bir üst başlıkta da anlatıldığı gibi ayakkabı gıcırdaması nedenlerinden bir tanesi de ayakkabıların iç kısmında terleme sonucu meydana gelen nemlenmedir. Nem nedeniyle oluşan gıcırtı sesini gidermek için kullanılabilecek bir diğer yöntem ise naftalin kullanmaktadır. Bilhassa sürekli kullanılmayan topuklu ayakkabı gibi modeller ayakkabı kabında yerleştirilmelidir. Aynı zamanda bu ayakkabı kabı içerisine bir parça naftalin eklenerek ayakkabının iç kısmında meydana gelebilecek nem oluşumu önlenir. Bu yöntem kullanılarak ayakkabı da oluşan kötü kokular da giderilebilmektedir.

 

Ayakkabıya Yağ Sürme

Ayakkabı gıcırdaması yalnızca ayakkabının alt tabanı ya da iç tabanı yüzünden meydana gelmemektedir. Aynı zamanda ayakkabıların üst yüzeylerinde de gıcırdama sesi oluşabilir. Ayakkabının üst yüzeyinde meydana gelen gıcırtı sesi de benzer şekilde oldukça rahatsız edicidir. Bu sesi engellemek için ayakkabı da gıcırdamaya neden olan yüzeye yağ sürülerek gıcırtının engellenmesi sağlanabilir. Ayakkabılar için üretilen özel bakım yağları temiz bir bez yardımıyla gıcırtı sesini çıkaran yüzeye uygulanarak problem çözülebilir.

 

Bot Gıcırtısı Nasıl Giderilir?

Tabanı ses yapan ayakkabı çeşitleri arasında botlar da bulunmaktadır. Özellikle kış aylarında dış alt tabanları kar suyuyla temas eden botlarda ayakkabı gıcırdaması sesi sıklıkla duyulur. Bu durum aynı zamanda bot tabanının kaygan zeminlerde düşme veya kayma gibi risklere yol açabileceğinin de bir göstergesidir. Bu nedenle diğer ayakkabılar için uygulanan zımpara kâğıdı yöntemi bot modellerine de uygulanmalıdır. Botun dış taban bölgesi zımpara kâğıdı yardımıyla pürüzlü bir hale getirilerek gıcırtı sesinin önlenmesi sağlanabilir.

 

Spor Ayakkabı Gıcırtısı Nasıl Geçer?

Tüketicilerin çoğunluğu özellikle spor ayakkabı gıcırtısı nasıl giderilir sorusunun yanıtını aramakta. Spor ayakkabı modelleri günlük hayatta en fazla kullanılan ayakkabı çeşitlerindendir. Bu nedenle ayakkabı gıcırdaması sesi spor ayakkabı türlerinde daha da rahatsız edici bir hâl alabilir. Spor ayakkabılarında meydana gelen gıcırdamanın genellikle nedeni ayakkabı iç kâğıdı kaynaklıdır. Bir miktar bebek pudrası ayakkabı iç kağıdı çıkarıldıktan sonra ayakkabının içine uygulanarak problem çözülebilir.

 

Deri Ayakkabı Gıcırtısı Nasıl Geçer?

Deri ayakkabı gıcırdaması tüketicilerin karşılaştığı bir diğer problemdir. Deri ayakkabı gıcırdaması genel olarak ayakkabının dış yüzeyinde meydana gelmektedir. Bu problemi ortadan kaldırmak için özel bakım yağları kullanılabilir. Ancak bilhassa deri ayakkabılara uygulanacak bakım yağları dikkatli seçilmelidir. Ayakkabının deri dokusuna uygun bakım yağları seçilerek deri ayakkabı yüzeyine uygulanmalıdır. Bu sayede ayakkabı gıcırdaması sesi giderilebilir.

Etiketler: Ayakkabı Gıcırdaması Nasıl Geçer
Şubat 06, 2023
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR
?erez Kullan?m?